В избирателните системи на 21 американски щата са установени хакерски атака. Информацията съобщи федералното правителство в САЩ. Оттам уточняват, че голяма част от атаките са били неуспешни.

Сред щатите, станали обект на хакерски атаки, са ключови места като Флорида, Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Калифорния и Уисконсин. Освен тях са били атакувани избирателните системи на Алабама, Аляска, Айова, Аризона, Вашингтон, Делауеър, Мериленд, Минесота, Колорадо, Кънектикът, Илинойс, Северна Дакота, Оклахома, Орегон и Тексас.

В повечето случаи те не са знаели за атаките, докато не бяха уведомени от министерството на вътрешната сигурност.

Правителството на САЩ не съобщава кой стои зад нападението. Според пожелали анонимност служители на министерството се смята, че хакерите са били свързани с Русия.

Властите смятат, че целта на кибератаките е била да се получи достъп до системата за регистриране на гласоподаватели.

Те не са били насочени срещу системата за броене на гласовете.

Само Илинойс съобщава, че хакерите са успели да проникнат в свързаните с изборите компютърни системи.

Правителството побърза да уточни, че кибератаките не означават, че данните на гласоподавателите са били манипулирани, нито че резултатите от гласуването са били променени.

Въпреки това големият обхват на атаките и дългото забавяне, преди да бъдат предупредени представители на щатите, предизвика загриженост сред някои щатски служители и конгресмени.

Съобщението беше направено в момент, когато се води специално разследване дали по време на предизборната кампания миналата година е имало договаряне между Русия и сътрудници на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп, който спечели изборите. Той определя съобщенията за възможна руска намеса като измислица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!