Задигнат по време на мътните времена на революцията в Египет през 2011 г., позлатеният ковчег на свещеника Неджеманх бе изложен във вторник в Кайро след завръщането си от Ню Йорк.

С дължина 1,8 метра фино позлатеният саркофаг придоби известност, освен с историческата си стойност, и за ролята си на голям участник в международния трафик

Датиращ от периода на Птолемея (I-II в. Пр. Н. Е.), богато украсеният дървен ковчег е предназначен за Неджеманх, първосвещеник на бога с глава овен Херишеф.

Блестящият артефакт, украсен с гипсови релефи, се е намирал от 2017 г. в Нюйоркския музей Метрополитен, който го закупил от парижки търговец на предмети на изкуството за около 3,5 милиона евро.

Но през февруари изложба в Метрополитен трябваше да бъде закрита, след като се получи информация, че саркофагът е задигнат от многонационален синдикат за трафик на такива артефакти.

Той е бил пренесен контрабандно от Миня в Южен Египет през 2011 г., годината, в която дълги години управлявалия Египет Хосни Мубарак беше свален от народно въстание.

След това минава през Обединените арабски емирства и Германия, преди да кацне във Франция.

„Много съм щастлив, че този експонат се връща отново в Египет … Ще разберем всички подробности за кражбата по-късно“, каза Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет, пред журналисти в Националния музей на египетската цивилизация. Египет се стреми да популяризира археологическото си наследство, като се стреми да възроди жизненоважния си туристически сектор, който понесе сериозни удари поради политически смут след революцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!