Вашингтон възнамерява да въведе нови санкции срещу „Северен поток 2“, които биха могли да засегнат европейските компании, дори ако Русия се опита да го изпълни сама. Това съобщи във вторник вестник „Handelsblatt”, позовавайки се на американски дипломатически източници. Такова решение ще бъде взето, ако Русия се опита да завърши газопровода без външна помощ.

„Ако Русия се опита да завърши изграждането на останалите километри от газопровода, Камарата на представителите и Сенатът са готови да приемат нов закон за санкции“, каза източникът.

Този път това може да засегне европейските инвеститори, които участват в проекта, или онези компании, които искат да закупят газ, ако той минава през тръбопровода, пише „Handelsblatt”. В дипломатическите кръгове не се изключва възможността новите санкции да бъдат въведени още през февруари или март.

Според вестника германските компании се притесняват от възможни нови мерки срещу проекта. „Знаем, че американците са решени да спрат„ Северен поток 2 “, отбелязват от концерна „Uniper”. Те подчертаха, че„ те следят много внимателно ситуацията. В същото време, германското правителство все още разчита на изпълнение на проекта „в разумен срок“, въпреки че не възнамерява да предоставя техническа помощ за завършване на изграждането му, пише още изданието.

„Залагаме на спирането на американските санкции, така че завършването на „Северен поток 2″ вече да не се бави“, заяви германски дипломат.

Германското външно министерство вярва, че споразумението между Русия и Украйна за газ ще повлияе на решенията на Вашингтон и пояснява, че новият газопровод не представлява заплаха за транзита на синьо гориво през украинска територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!