Администрацията на Тръмп премахна санкциите срещу три компании, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, съюзник на президента Владимир Путин.

Ограниченията за алуминиевия гигант „US Rusal“, „En+ Group“ и „JSCEuroSibEnergo“ бяха отменени, след като Дерипаска отстъпи контрола.

Олигархът е свързан с разследването за предполагаема намеса на Русия в американските избори, а демократите искат санкциите да продължат.

Но Министерството на финансите каза, че ограниченията върху самия олигарх остават в сила.

Компаниите бяха включени в черния списък през април миналата година, когато администрацията на Тръмп се насочи към хора и предприятия, за които се твърди, че са се възнаградени от руската държава за извършване на „зловредни дейности“ по целия свят. Това включва и предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., както и международни кибератаки.

По-рано този месец републиканците в американския Сенат блокираха усилията за продължение санкциите срещу „Rusal“, втората по големина алуминиева фирма в света и други компании, свързани с Дерипаска.

Те и администрацията на Тръмп твърдят, че ограниченията могат да окажат влияние върху световната алуминиева индустрия. Те също така заявиха, че Дерипаска е намалил дела си във фирмите, за да не ги контролира повече – знак, че санкциите работят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук