Северен поток
Меркел няма да се откаже от „Северен поток-2“

Членовете на Конгреса на САЩ постигнала съгласие за налагане на нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2”, пише вестник „The Wall Street Journal”. Според изданието, поредните мерки могат да се превърнат в „победа” за двама украински лобисти. Вадим Гламаздин от украинската компания „Нафгогаз” и Александър Харченко от Съвета за национална сигурност на Украйна се опитват в продължение на 4 години да убедят администрацията на Доналд Тръмп да въведе санкции.

Лобирането на украинците и подкрепата на сенатора Тед Круз доведоха миналата година до спиране на строителството на „Северен поток 2” заради въведените ограничителни мерки.

Страх от американските санкции

Възможността за пропадане на проекта изглежда реална на фона на отказа отпреди 3 дни на сертифициращата компания DNV GL да продължи надзора си над проекта заради заплахата от американски санкции. Пред Bloomberg говорител на норвежката компанията е заявил, че анализите им са показали, че инспекциите на корабите с оборудването за „Северен поток 2“ подлежат на санкция от САЩ. Работата на компанията се състои в преглед на документацията и надзор на изпълнението на строителните работи в съответствие със стандартите.

DNV GL отговаряше за прегледа на документите и проверката на строителните работи за съответствие със стандартите, както и за наблюдението на изпитанията и подготовката на оборудването, използвано на корабите по време на полагането на тръбопровода.

Норвежката компания няма да сертифицира само работата на морските съдове, които участват в строежа на „Северен поток 2“, но ще продължи да следи дали работата отговаря на стандартите по отношение на самото съоръжение и положените тръби на газопровода.

Говорител на компанията обясни, че Държавният департамент на САЩ публикува нови насоки относно Европейския закон за защита на енергийната сигурност, регламентиращ и отношението към проекта. За да бъде завършен газопроводът е необходимо преоборудване на полагащият тръбите кораб „Академик Черский” за работа с тръби с по-голям диаметър. Според информацията на „The Wall Street Journal”, новите санкции ще бъдат насочени именно към компаниите, които ще се занимават с преоборудването, както и срещу фирмите, които трябва да застраховат, инспектират и сертифицират „Северен поток 2”.

„Сега украинците имат усещането, че са на крачка от успеха”, пише изданието.

Новите санкции ще станат „последният пирон в ковчега на този проект”, заяви Вадим Гламаздин. Според него, след влизането в сила на ограничителните мерки няма да има „практическа възможност” за довършването на газопровода.

Опити за довършване

В момента са изградени повече от 90 % от газопровода. Последните 16 км от участъка включва полагането на тръби в пределите на изключителната икономическа зона на Германия, а останалата част – на територията на Дания.

Първоначално се предвиждаше „Северен поток 2” да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г., но още през лятото стана ясно, че „Газпром” изостава от графика и няма да изпълни плановете за газопровода. През декември 2019 г. проектът спря окончателно, след като швейцарската компания „Allseas” отказа да положи тръбите заради страха от санкции от страна на САЩ и изведе корабите си от Балтийско море.

Преди дни представител на компанията Nord Stream 2 AG“ обяви, че изграждането на „Северен поток-2“ ще продължи в началото на декември след пауза от около година. Управлението на водните пътища и корабоплаването на Щралзунд е призовало капитаните на корабите да бъдат особено внимателни, когато плават на юг от района на Адлергрунд в Балтийско море заради началото на строителните работи там на 5 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!