Има сериозно влошаване в състоянието на 74-годишния мъж с коронавирус в „Пирогов“. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

„В Пирогов в 12 ч. тази нощ се е наложила интубация на мъжа и върви от тежко към критично състояние, той е на апаратна вентилация вече”, съобщи още Мутафчийски.

Вчера съпругата му – 66-годишната жена, която беше хоспитализирана във вторник в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, почина.

Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ.

136 проби са изследвани във ВМА през последното денонощие, от които 1 е положителна – на медицинското лице – седмият случай с коронавирус. Жената е настанена във ВМА.

„Това е наша колежка, която работи в друга болница. След посещение на два конгреса в Европа е положителна и след двете проби. Няма драма в състоянието й. Тази нощ приехме едно от нейните контактни лица, което също е в грипоподобно състояние, не е в тежко състояние. Днес ще изпратим пробите и за това контактно лице. Пристигат и другите пробите на контактните лица на същата тази колежка”, добави Мутафчийски.

120 380 е общият брой на заразените с коронавирус в световен мащаб, новите случаи са 7158 – в Италия са над 2000 новите случаи, там общо над 12 000 са заразените.

Тръмп забрани полетите от и за Европа. В Албания има 3 нови случая, в Гърция – 9 нови случая, в Румъния 15 нови случая, Сърбия 6 нови случая, Хърватия 3 нови случая, Словения вече са 57 случая общо.

В Габрово и Плевен болните с коронавирус са добре, във фаза на възстановяване са.

По отношение на коронавируса се изискват строги мерки за безопасност на персонала, противоепидемични и хигиенни мерки, каза още Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук