Европейски парламент

Бивша дългогодишна сътрудничка на крайнодесен български евродепутат е имала съмнителни връзки с руските служби, става ясно от обширно медийно разследване на EUobserver, посветено на руските шпиони в коридорите на институциите на ЕС. Разследването е публикувано във вчерашния ден.

Европейското издание разказва какъв е профилът на 19-те дипломати, изгонени от Брюксел през април за шпионаж в полза на Русия. Наред с тях са изброени и други случаи със съмнения за опасни руски връзки, като специално е откроен Европейският парламент, където има депутати с открити пристрастия към Русия. България се споменава по повод сътрудничката на наш евродепутат, чието име EUobserver знае, но не назовава.

„Бивша дългогодишна асистентка на крайно десен български евродепутат със съмнителни руски връзки променя името си и кандидатства за стажове в програми на ЕС и в медии в Брюксел“, пише изданието и допълва:

„Автобиографията ѝ включва работа в Колежа на Европа в Брюж, където се обучават много бъдещи европейски служители. Давала е и уроци по йога в зелено брюкселско предградие, където живеят много европейски чиновници“.

„Нейният профил показва, че [името не се съобщава от EUobserver] е посредник на руските служби“, казва източник от западното разузнаване за изданието.

В момента България има двама депутати, които отговарят на споменатия крайнодесен профил – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и двамата представители на ВМРО и участващи в групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП, отбелязва в. „Сега“. На страницата на Ангел Джамбазки са изброени 13 сътрудници, но нито един от тях не е придружен от професионална биография. Толкова сътрудници е обявил и Слабаков, като отново липсват професионални биографии. Липата на биографии прави трудна справката кое може да е въпросното лице.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук