роми, интеграция

Дуня Миятович, комисарят по човешките права към Съвета на Европа (СЕ), представи становище до Съвета на министрите на институцията, в което порица отношението към ромите в България, съобщават от БНР.

От СЕ посочват в съобщение, че в становището става въпрос за изпълнението на решението на Европейския съд по правата на човека от 2012 г. във връзка с принудително изселване на самонастанили се в София роми.

Според съда принудителното изселване нарушава правото на личен и семеен живот и то може да бъде в разрез с някои от основните човешки права. Поради това според Миятович то следва да бъде предотвратено, като тя призовава още да бъдат положени усилия за справяне с предразсъдъците и институционалния расизъм спрямо ромите.

Миятович добавя, че у нас съществуват много пречки пред ромите, когато става въпрос за достъп до социални жилища. Тя призовава властите да спрат с наказателния подход и да насочат усилията си към решаване на проблема с жилищата на ромите според международните изисквания за правата на човека.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!