Съвет за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН се събира днес по искане на Русия и Сърбия.

Повод за спешното заседание ще бъде създаването на косовска армия. Към форума ще се обърнат сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи.

В събота Вучич заяви, че ще присъства на заседанието на СС на ООН, „за да каже истината за това колко труд и енергия вложи Сърбия, за да бъде постигнат компромис, и колко другата страна не е искала това“.

„Ще се опитам да кажа, че приехме Брюкселския договор като тежък договор и изнесохме всичко на наш гръб, защото знаехме, че на Сърбия и е необходим мир“, подчерта Вучич, добавяйки, че на Сърбия не ѝ трябват нови сблъсъци и войни.

Той също така подчерта, че Сърбия е изпълнила всички „трудни условия“ на Договора от Брюксел, а Прищина, според него, нито едно.

Тачи от своя страна, снощи обяви, че на заседанието на Съвета за сигурност на ООН „, ще каже истината“, че трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия не е причина за страх, а за тържество, защото „потвърждава ангажимента на Косово на мултикултурните институции“.

Според него сега Прищина трябва да се съсредоточи върху осигуряването на членството на Косово в ООН.

„Сега фокусът е върху диалога за място на Косово в ООН“, написа Тачи в Туитър.

В петък Косово прие нови закони за изграждане на собствена армия, утвърждавайки държавността си с ход, който разпалва напрежението със Сърбия, която отрича независимостта на бившата си провинция.

Законодателните актове бяха приети единодушно на сесия, бойкотирана от малцинствени сръбски депутати.

Парламентът в Прищина все още трябва да приеме последна част от законите, които определят новата организационна структура на косовските сили за сигурност (KSF), екип за действие при извънредни ситуации, , който ще се трансформира в „организация с мандат за защита на страната“, съгласно към новия закон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!