на снимката: Виктор Орбан

Дългогодишна сътрудничка и съветничка на унгарския министър-председател Виктор Орбан подаде оставка, като заяви, че думите на Орбан за неприемливостта на смесването на европейци с други раси са „чисто нацистка реч“. Само четири дни след като Орбан изненада европейските лидери, заявявайки, че страните „вече не са нации“, след като различните раси се смесват, Жужа Хегедус напусна Орбан.

Писмото за оставка на Хегедус, изпълнено с гняв, веднага изтече и се превърна в публично заклеймяване речта на Орбан.

„Достойно за Гьобелс“, казва тя в писмото, което е видяно от унгарското списание HVG, пише „Politico“. „Не разбирам как не сте забелязали, че речта, която произнесохте, беше чисто нацистка, достойна за Йозеф Гьобелс“, заявява Хегедус.

„Това, че сте в състояние да произнесете открито расистка реч, не би ми хрумнало дори в кошмар“, учудва се Хегедус, която работи за Орбан повече от десетилетие.

В рамките на няколко часа Орбан публикува свое собствено писмо, в което твърди, че има „политика на нулева толерантност“ към антисемитизма и расизма. Хегедус отвърна на удара с второ писмо, в което се позовава на преживяванията на родителите си като унгарци, оцелели от Холокоста. Според нея други са загинали, защото твърде много хора са останали безмълвни, когато омразата се е появила за първи път.

Речта на Орбан представляваше и промяна за унгарския лидер, отбелязва „Politico“. Макар че крайнодесният премиер отдавна е подложен на критики от страна на политическите си опоненти и гражданското общество за разпалване на пламъците на расизма, хомофобията, ислямофобията и антисемитизма, речта му през уикенда беше по-ясно изразена на расова основа в сравнение с предишни изказвания.

„Готови сме да се смесим един с друг, но не искаме да станем смесена раса“, заяви Орбан, визирайки региона, който обхваща Унгария и Румъния, където той говореше.

Макар да отбеляза, че отдавна се бори с ролята си след „нелибералния завой“ на министър-председателя – и дори директно е казала на Орбан за притесненията си относно анти-LGBTQ+ закона – последната му реторика, казва Хегедус, все пак я е „изненадала“, преминавайки още една граница.

В отговора си Орбан се обърна директно към Хегедус:

„Познаваме се от хиляда години“, пише той. „Можете да знаете, че според моите разбирания Бог е създал всички хора по свой образ и подобие. Следователно в случая с хора като мен расизмът е изключен ab ovo“.

Реакциите на Европа

Орбан е „извършил нарушение на цивилизацията, като се е идентифицирал с идеологията на белите супремасисти“, заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в имейл до „Politico“.

„Той се надява да постигне политически ползи, като прави такива скандални провокативни изявления – независимо от цената“, добави дългогодишният министър. „Можем само да осъдим по най-категоричен начин използването на реч на омразата, която ни напомня за най-мрачните часове на XX век, на европейския континент.“

Тютти Туппурайнен, министър по европейските въпроси на Финландия, в текстово съобщение намекна за разминаването между думите на Орбан и факта, че „Унгария е част от всички международни организации, чиито основи са универсалните права на човека“.

Макар Туппурайнен да предупреди, че „тези ужасяващи изявления не представляват цяла Унгария“, тя предупреди, че въпреки това те „изолират Унгария от цивилизованите нации“.

„Гротескната“ тактика на Орбан „няма да завърши добре за Унгария“, добави тя. „Няма да нормализираме този вид расистка хистория, а всеки път ще напомняме на хората, че сме длъжни да действаме в защита на човешките права“.

Но фонът на последните прокламации на Орбан е бързо влошаващото се икономическо положение, изострено от непопулярни данъчни промени, които изкараха протестиращите на улицата.

Унгарският лидер също така се бори да получи милиарди от така необходимите средства за възстановяване от пандемията от ЕС. ЕС обаче задържа парите поради опасения за корупция и независимост на съдебната система.

Последната му реторика вероятно само ще направи още по-трудно за Орбан да работи заедно с европейските партньори.

„Макар да уважаваме правото на всеки на изразяване, включително, разбира се, в политическата сфера, не можем да не предупредим за опустошителните последици от подобни умишлено подстрекателски декларации“, заяви Аселборн от Люксембург.

„Тази ситуация стана непоносима в рамките на Европейския съюз“, каза той и нарече коментарите на Орбан „грубо нарушение на духа и буквата на Договора [за ЕС]“ и Хартата на основните права на ЕС.

„Става дума и за доверието в нас като общност от ценности“, каза Аселборн. „Време е за действие“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук