Вторият етап от доставката на руските системи С-400 за Турция ще предшества тяхното съвместно производство, което може да бъде осъществено до края на 2020 г., заяви Исмаил Демир, ръководител на секретариата на турската отбранителна промишленост.

„След втората фаза от доставките на С-400 имаме график за следващата година. В този случай, за разлика от първия етап, говорим за съвместно производство и трансфер на технологии. Съвместното производство може леко да промени планирания график, като го измести малко по-напред във времето, може би до края на 2020 г.“, заяви Демир за НТВ.

Той добави, че продължават техническите консултации с руската страна относно частичното производство на компонентите на С-400 в Турция.

През април 2017 г. Москва подписа договор за доставка на системи за противовъздушна отбрана с Турция за С-400. Това стана най-големият експортен договор между Русия и страна от НАТО. Съгласно договора Русия достави на Турция четири дивизии на системата С-400 в размер на около 2,5 милиарда долара.

Доставките на С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!