На снимката: опозиционните лидери Бошко Обрадович/вторият отляво/ и Драган Джилас /дясно/ по време на протест пред президентството

Председателят на опозиционната сръбска партия „Двери“ Бошко Обрадович заедно с няколко депутати и привърженици на партията блокираха стълбището пред входа на парламента на Сърбия, съобщи РТС. В един момент се стигна и до сблъсък между него и министъра на здравеопазването Златибор Лончар, дошъл за участие в парламентарната сесия.

Привържениците на Обрадович и „Двери“ издигнаха плакати с надписи „Долу правителството“, „Короната зависи ли от изборите“, „Не може Гергьовден, но избори може“, развяваха сръбски знамена и партийни символи и обвиниха президента, че е „предал Косово“.

Малко преди началото на парламентарната сесия протестиращите блокираха централното стълбище пред парламента, като не позволиха на депутатите да влязат в сградата. Депутатът Марян Ристичевич беше притиснат от тълпата и остана без сако при опита си да се измъкне от нея.

Протестиращите освиркаха и радикалния лидер Воислав Шешел.

Коалицията „За Кралство Сърбия“ обяви, че около двадесет привърженици на „Двери“, водени от Бошко Обрадович, са нападнали председателя на партията Жику Гойкович и поискаха отговорните за това да бъдат наказани.

Въпреки ексцесиите, парламентът на Сърбия започна да заседава, като в дневния ред са включени промени в закона за изборите и за здравеопазването. В началото на парламентарната сесия председателят Мая Гойкович осъди действията на Бошко Обрадович и неговите привърженици.

Президентът на Сърбия Александър Вучич призова всички политици и граждани да осъдят категорично инцидента, който определи като „фашистка диващина на Бошко Обрадович и „Алианс за Сърбия“.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар заяви, че е виждал подобни сцени „само във филми за Фашистка Германия и усташка Хърватия“ и попита, какво ще се случи, ако „хора като този дойдат на власт“. Той обеща на гражданите, че няма да позволи да бъдат застрашени.

Самият Бошко Обрадович нарече инцидента „въстание срещу правителството“.

След предизвиканите от него и симпатизантите му безредици пред парламента той призова гражданите в Сърбия да се съберат на протест в своите градове в събота от 19:00 часа. Пред телевизионните камери разкъса фалшиви банкноти от 100 евро, като обясни, че той и заместниците му не са за продан. Лидерът на „Двери“ заяви, че правителството осъществява „държавен преврат“, като в потвърждение на тезата си посочи предстоящите промени в два закона за изборите 45 дни преди тяхното провеждане.

По-рано председателят на Социалдемократическата партия и бивш сръбски президент Борис Тадич призова сръбската опозиция да се обедини, обвинявайки сегашния президент Александър Вучич в създаване на разделения и опасна ситуация в обществото, водещи до по-сериозни конфликти. В телевизионно интервю той заяви, че Вучич управлява с помощта на „кланове и формации“ и че „много от тях са чисти престъпници и главорези“, организирани като групи по интереси.

Тадич призова за единство на опозиционните партии, като посочи, че въпреки че част от опозицията обявява бойкот, той ще отиде до урните, ще постигне резултати, като влезе в парламента, ще заеме места, след което веднага ще обяви бойкот на парламента и ще продължи с „активен бойкот на кампаниите на управляващия режим“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук