Тодор Кавалджиев
на снимката: бившият вицепрезидент Тодор Кавалджиев

Днес ще се сбогуваме с една от видните политически личности от периода на борбата за утвърждаване на демокрацията в България – бившият вицепрезидент на страната Тодор Кавалджиев, който партнираше на президента Петър Стоянов /мандат 22 януари 1997 – 22 януари 2002 г./.

Кавалджиев бе доказан автентичен антикомунист, репресиран жестоко по времето на социализма, и активен участник във възстановяването на БЗНС „Никола Петков“.

Той почина на 6 февруари, на 84-годишна възраст, след продължително боледуване.

Роден е на 26 януари 1934 г. в с. Главан, Старозагорско. През 1952 г. е пратен в затвор в Хасково по време на опит за възстановяване на Съюза на земеделската младеж в околията. Лежи 11 години в затвор в Пазарджик и Стара Загора. Бил е 2 пъти в лагер в Белене. Между 1952 и 1963 г. е съден, изселен и лежи в затворите в Хасково, Пазарджик и Плевен. След амнистирането му работи като строител в „Софстрой“ (1965 – 1966).

В периода 1966–1970 г. следва и завършва икономика в Свищов. 3 години по-късно се дипломира в Свищов със специалност „Счетоводна отчетност и механизация и автоматизация на управленския труд“. През 1970-1973 и 1982-1983 г. е организатор-проектант в завод „Сърп и чук“, в Стара Загора. След това до 1975 г. е в горското стопанство в с. Главан.

В периода от 1975 до 1982 г. работи като главен счетоводител в завод „Ленин“ в Николаево. През 1983-1990 г. работи като икономист в „ОПОСО“, Стара Загора.

През 1989 г. Кавалджиев се обръща чрез радио „Свободна Европа“ към министър-председателя Георги Атанасов с искане за премахване на закона за разтурване на БЗНС „Никола Петков“ и за амнистиране на съдените по този закон. Избран е за народен представител в седмото Велико народно събрание. До 1992 г. е член на Постоянното присъствие на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков“. От 1992 г. заема длъжността секретар на Постояното присъствие на БЗНС „Н. Петков“. Кавалджиев бе измежду първите, които публично се изказват за неблагополучията в управлението на СДС.

Връх на политическата кариера на Тодор Кавалждиев е успешната президентска кампания през 1996 година, която заедно с бъдещия президент Петър Стоянов печелят на балотаж, подкрепяни от Обединените демократични сили /ОДС, включващи СДС, „Народен съюз“, БСДП, ВМРО и др./.

Въпреки че бе добре приет от обществото като вицепрезидент, Тодор Кавалджиев, за съжаление, не можа да се яви на изборите за президент през 2001 година заедно със Стоянов, тъй като председателката на БЗНС-НС Анастасия Мозер ултимативно отказа да го подкрепи за поста, като заплаши с разпадане на ОДС.

Поклон пред паметта му!

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук