СДС, Румен Христов
На снимката: лидерът на СДС Румен Христов

Председателят на СДС Румен Христов заяви, че партията му продължава преговорите за евроизборите само с партии от групата на ЕНП.

Пред БНР той коментира призива на Жозеф Дол десните партии в България, които са членки на ЕНП да се обединят и да се явят общо на изборите за Европейски парламент през май.

Според Христов СДС остава опозиция на ГЕРБ във вътрешно-политически план, но това не им пречи да водят разговори за евентуална бъдеща коалиция.

 „В петък изпратихме на колегите параметри, при които бихме могли да намерим съвместно разбирателство за явяване на тези избори. А що се касае до преговори с партии от ЕНП – сигурно ще установя такива контакти и ще проведа разговори с останалите две формации”, каза Христов и уточни, че става дума за ГЕРБ и ДБГ.

Той добави:

„СДС е най-старата формация, член на ЕНП. СДС трасира бъдещето на България в НАТО и ЕС и е нормално да искаме избраните евродепутати да са член на тази група, още повече, че за нас тя е гарант за запазване на Европа, каквато беше създадена от Конрад Аденауер и към която се стремим. А не Европа на нациите, на националистите, евроскептиците и проруските формирования.”

Христов добави, че са водени разговори с „Демократична България” – обединението между „Да, България”, Зелените и ДСБ.

„И независимо, че не сме от едно политическо семейство, ако постигнем съгласие за участие в евроизборите заедно, няма да коментираме техните виждания по отношение на някои политики. Настояването ни да бъде изпратен депутат в групата на ЕНП е логично, предвид на това, че ако тази коалиция се случи, ще бъдем две формирования, които сме членове на ЕНП”, каза лидерът на СДС.

Христов обясни, че и при разговорите си с ГЕРБ, партията ще отстоява своите искания, които е поставила и пред ДБГ.

„Не бива да се прави коалиция в последния момент, така че до края на седмицата очакваме решение от нашите колеги от Демократична България. С ДБГ имаме чести контакти. А с ГЕРБ предстои тепърва”.

Припомняме, че на последните парламентарни избори по вина на „Да, България” и ДСБ не можа да се постигне обединение на демократите. В резултат на това, бяха постигнати следните резултати:

Реформаторски блок – 3,14%

Да, България – 2,96%

Нова република – ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска демократична общност – 2,54%

В резултат на тази недалновидна политика бяха пропилени 350 000 гласа на демократично мислещите избиратели. Общо тези формации можеха да спечелят около 30 мандата в парламента, което щеше да ги направи незаобиколими при взимането на решения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!