На приключилия седми кръг от мирните преговори за Сирия в Женева между правителството и опозицията бе постигнат известен напредък, но нямаше пробив. Това обяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура на пресконференция в Женева.

„Постигнахме, както очаквахме и се надявахме, допълнителен напредък, но нямаше нито пробив, нито провал”, коментира де Мистура.

Той допълни, че обмисля да свика осми кръг на преговорите в началото на септември и че е призовал страните, включително сирийското правителство, да се подготвят за обсъждане на критичния въпрос за политическия преход. Той добави, че би искал на следващия кръг преговорите между правителството и опозицията да са преки.

Дискусиите в Женева се водят около четири важни въпроса – формиране на правителство на националното единство, изработване на нова конституция, насрочване на избори и борбата срещу тероризма. Постоянното разминаване в позициите на преговарящите страни – режимът и опозицията – обаче спъва същинското начало на политическия преход в Сирия

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук