Червената мухоморка Debat.bg - гъба
Червената мухоморка Debat.bg

Разбрахме за Debat.bg – отровния двойник на ДЕБАТИ, преди известно време. Ако върнем архива на сайта, първата публикация на злия ни двойник е от 13.10.2019 година. Отровната гъба-двойник на нашето издание си няма автори и форма, нито пък информация за издател и финансиране. За сметка на това пък има съдържание.

Смисълът на такива отровни гъби обикновено е да подведат читателите, че печатаните в тях мнения са мнения, зад които застава атакуваната медия. Това е типичен похват на хибридната пропаганда.

Подобни отровни гъби целят първо, да пришият на ДЕБАТИ.БГ послания и статии, изразяващи позиции, с които медията ни не е съгласна. Второ, те искат да подведат публиката на ДЕБАТИ.БГ, от която някой очевидно се страхува.

Днес правим първата серия от нашата рубрика за седмичен преглед на сайта-двойник. Нека видим какво ни казва отровния двойник на ДЕБАТИ…

В последните месеци Debat.bg старателно отразява политическа партия ГЕРБ, както и изказванията на президента Румен Радев. В същото време се пита дали „Радев е в шизофренично състояние“ и задава следния въпрос: „Гешев оневини Борисов за кюлчетата и еврото с прокурорска експертиза: Има ли изненадани?!“.

Препубликува от различни издания – от „Дойче Веле“, през „СЕГА“, до „Труд“. В едно обаче Debat.bg е постоянен – негативните си коментари за предходната власт, тоест към кабинета „Петков“.

За Debat.bg Виктор Орбан в „последният истински лидер в Европа“, в същото време цитира Надежда Нейнски, че „Русия води целенасочена политика на намеса във вътрешните работи на България“.

Говори за „депремиеризация на Стария континент“, както и за това кой ще е победител в Украйна, поставяйки като заглавен за тази си публикация кадър на американски и руския президент с ясното внушение, че не Русия води война срещу Украйна и Украйна се обвинява, а САЩ и Русия „избират“ Украйна за свое бойно поле.

Повдига въпроси за фигурата на главния прокурор Иван Гешев, пита как така прокуратурата пак „изпра“ Пеевски“. А след това идва публикация за това как „опряхме до Кирчо и Асенчо“. И атака срещу Лена Бориславова за „онази“ снимка.

В секция интервю намираме препечатани интервюта със следните събеседници – проф. Антоанета Христова, препечатана от „Труд“, Стойчо Стойчев, препачатан от „Труд“, доц. Петър Чобанов, препечатан от БГНЕС, Нидал Алгафари, препечатан от Tribune.bg, Доц. д-р Антоний Гълъбов, препечатан от „Труд“, Доц. Валентин Вацев, препечатан от „Труд“, Петър Воденски от „Епицентър.бг“ и т.н.

Позициите, които Debat.bg заема са странни и непоследователни. Изглежда сякаш не харесва никоя власт, но всъщност възхвалява някои нейни представители. Единственото постоянство сред темите на публикациите е неодобрението към управлението на „Продължаваме промяната“.

А кой стои зад Debat.bg – не знаем. Ще продължим ли да търсим някакви тенденции в съдържанието, които да ни отведат до отговорите на горните два въпроса – със сигурност. До другата седмица…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук