баща

Ако ме попитат за най-голямата нужда на света,
без колебание бих отговорил – мъдра майка и баща за пример.

Дейвид О.

Отбелязваме Седмицата на бащата на пета поредна година. В цялата страна между 6 и 12 ноември бащи и деца ще могат да прекарат качествено време заедно, което идва да напомни, че бащите и другите значими за децата мъже създават едната част от вселената за своите деца, допълнена, разбира се, от техните майки.

Често се твърди обаче, че мъжете не трябва да показват чувства и привързаност към децата, за да не ги разглезят. Всъщност изразяването на емоции и показването на близост и грижовност са едни от най-важните неща, които бащите биха могли да правят за развитието на своите деца. Така израстват обичани деца.

father4

„Най-отговорното забавление, и най-забавната отговорност“ – така татко Драго Симеонов довърши изречението „Да бъдеш баща е….“. Казват, че истинският мъж знае как да бъде баща. Но мъжете не са „програмирани“ да знаят как, а непрекъснато го учат – от своите родители, дядовци и баби, от другите важни мъже в живота и най-вече: от децата. Защото именно във времето, когато бащите са заедно с малките хора, те могат да разберат колко важни са за техните детски крачки през живота, и колко важни са децата за пътя на бащите и мъжете – път, по който всеки мъж има шанса да открие, че малкото дете е личност, и че най-голямата сила на мъжете е в това да ги подкрепят по техния път.

Неслучайно Седмица на бащата 2017 обръща внимание на силата на мъжете. Бащата у нас е глава на семейството, често възприеман като родителя, който е „по по-сериозните работи“, дисциплината, наказанията. Апелът на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ към българските мъже е да научат децата как и кога да използват силата си, но и как да се учат да се предпазват и самите те да бъдат силни, без да прилагат насилие.

Национална кампания „Да бъдеш баща“ води началото си от 2013г., когато 10 неправителствени организации се обединяват около целта общественото внимание да бъде насочено върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето.

баща

„Да бъдеш Баща” е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 40 държави на 5 континента. Целта на MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА СЕДМИЦА НА БАЩАТА 2017?

В инициативата могат да вземат участие всички институции, организации, фирми и клубове, които имат желание да подпомогнат по-активното включване на бащите в грижите за децата или пък да разпространят информация за инициативата „Седмица на Бащата“.

Те могат да организират разнообразни дейности, в които да има  реално включване на бащи и важни за децата мъже. За Седмицата през 2017 г. решихме да ви предложим две водещи инициативи, които ще предоставят чудесно време и пространство на бащите и децата да се забавляват заедно.

ВОДЕЩИ ИНИЦИАТИВИ 2017г.

Подчертаваме, че както винаги, това са само идеи – ако не ви се сторят подходящи за вашата организация, имате пълната свобода да участвате в Седмицата с инициатива по ваше желание!

ФОТО-БИЛБОРД / ФОТО-СТЕНА НА БАЩИТЕ  – Родителите, заедно с децата, подбират една снимка, на която е детето с баща си или друг значим за него мъж. Снимките се слагат на табло или специално определено място за всяка организация, или клас в училище, фирма, отдел. В края на Седмицата на бащата се канят бащите/значимите мъже, които да разкажат заедно с детето историята на снимката. Ако работите във фирма или друга организация, в заедно със самите татковци – нека те поканят децата и семействата си в края на седмицата, за да я завършат весело с историите на снимките си.

баща

ИЗЛОЖБА  „СУПЕРСИЛАТА НА ТАТКО“ – по време на Седмицата децата рисуват таткото или друг значим мъж, като на рисунката изобразяват нещо, в което смятат, че съответният мъже, е изключително добър – това, което е неговата „суперсила“. В края на Седмицата децата канят мъжете да разгледат изложбата и да се познаят на рисунките. Ако работите във фирма или друга организация, в заедно със самите татковци – нека те поканят децата и семействата си в края на седмицата, за да я завършат с разпознавателната изложба и да отговорят на въпроса „Какво е да бъдеш баща в България днес?“

Разбира се, както стана дума, идеи, ситуации, възможности и т.н. – много. Може „водещите“ предложения да не са подходящи за вас. Ето още няколко примера и идеи как конкретно можете да се включите:

В квартала, населеното място и общността

 • Спортни или други състезания за бащи (дядовци, чичовци, батковци) и деца – футболен мач, състезания с велосипеди, рикши, дърпане на въже, игра на „Сляпа баба”, скачане в чувал, надбягване на един крак и др.
 • Дейности сред природата – излет, екскурзия, разходка в парка, пикник, велопоход.
 • Работилници с деца и бащи за изработване на полезни предмети – напр. къщички и хранилки за птици (актуално за зимния сезон), табелки с информация за населеното място, разкрасяване на квартала.
 • Концерт с участие на деца и бащи, дядовци, вуйчовци, батковци и т.н.
 • Съвместна инициатива на бащи и деца/младежи, която да е от полза на местната общност – за засаждане на дръвчета, поправяне на пейки, катерушки, боядисване на огради, почистване на обществено място и др.
 • Игри „Смяна на местата” – ролеви игри за майки и бащи, като жури са самите деца.
 • Фейсбук-акция – публикуване и споделяне на снимки, видео, послания, картички, илюстриращи важната роля на бащата при отглеждането на детето (моля, уведомявайте ни за фейсбук активностите си на фейсбук страницата ни MenCare (Да бъдеш Баща).

father 6

В центрове и клубове

 • Вътрешни дискусии за ролята на бащата в живота на децата с участници мъже и жени, представители на клуба, центъра или медиатори.
 • Организиране на дискусии, на които мъжете да обсъдят важни за тях теми, проблеми и предложения за по-активното им включване в живота на децата.

В училища и детски градини

 • Участие на бащи в час на класа – в часа те могат да разкажат за своите професии (пожарникари, полицаи, лекари и др.), хоби или да поговорят с децата за важни неща от живота.
 • Участие на бащи в конкретни часове – математика, спорт, труд и техника и др.
 • Организиране на конкурси за разкази, рисунки и есета на тема „Да бъдеш Баща” – в журито могат да бъдат бащи, деца или бащи и деца заедно.

В екипа на вашата организация

 • Официално присъединяване в националната кампанията „Да бъдеш Баща” като асоцииран партньор или посланик на кампанията (можете да се присъедините на сайта ни http://mencare.bg/ )
 • Генериране на идеи и възможности за активно включване на мъже, с които вие работите, в живота на децата. Реализиране на тези идеи в рамките на програмите на организацията.
 • Включване на мъжете от екипа в дейности и инициативи в рамките на Седмицата.
 • Съвместни дейности с местни партньори по темата – училища, детски градини, медии и др.

Във вашата фирма

 • Ден на отворените врати – определете ден, в който Вашите служители могат да доведат децата си на работното място и да ги запознаят с работата си. Това може да бъде добър стимул и за татковците да се почувстват горди от своя занаят или професия.
 • Ден на семейството – организиране на пикник, спортно състезание, концерт или други общи дейности за семействата на Вашите служители.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук