Сергей, Юлия Скрипал, наблюдение
на снимката: Сергей и Юлия Скрипал

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били под наблюдение от страна на Русия в продължение на няколко месеца непосредствено преди атаката на 4 март, съобщава Би Би Си. Тогава те бяха открити в безсъзнание на пейка в британския град Слосбъри, а по-късно бе установено, че са отровени с невропаралитичното вещество „Новичок”.

В писмо на британското правителство до НАТО се съобщава, че през 2013 г. руските власти са хакнали имейла на Юлия Скрипал. След отравянето мобилният телефон на Юлия се изследва отблизо за следи от зловреден софтуер, който би позволил да се определи местоположението й.

Все още не е ясно обаче дали британските власи са имали информация, че Юлия и Сергей Скрипал са били следени преди нападението и дали не е трябвало да им се предостави допълнителна защита.

Разследването на нападението все още е в ход, но официалните власти не оповестяват никаква информация. Затова заведеното срещу Русия дело все още се базира на секретни данни. Междувременно се появи неофициална информация, че има двама заподозрени за атаката над Скрипал, които са напуснали Великобритания по-малко от 24 часа след деянието си.

Друга основна причина Великобритания да обвинява Русия за нападението е естеството на използваното отровно вещество, както и специфичните му химически характеристики. Организацията за забрана на химическите оръжия, която беше поканена в Солсбързи, за да вземе проби от веществото, съобщи, че то се отличава с необичайна чистота. От това последва изводът, че произходът му е високотехнологична лаборатория, където работят добре обучени хора – подобна проба би могла да дойде само от две лаборатории в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук