Далеч, далеч на север, където снегът е завладял света, а снежинките носят тихо спокойствие, безспирно реейки се сред мразовития въздух. Където всяко дърво е бяло, а автомобилите се движат по пътища, достойни за истинско ледено царство. Там се намира най-коледното кътче на земята – Рованиеми. Селцето на Дядо Коледа е сякаш оживяла коледна приказка. Там, за да ни докаже, че магията наистина може да витае във въздуха.

Рованиеми е смятан за входна врата към Лапландия и към финландския Арктически кръг. През зимните месеци цялото селце е покрито със сняг, а температурите могат да паднат до -30 градуса. Съдбата обаче този път беше благосклонна към мен с температури около 0 градуса.

Първото нещо, което се вижда, когато пристигнеш в селцето, изникнало насред снежната пустош, е малка къщичка, която се оказва централата за изпращане на писма. Прекрачвайки прага, се оказваш прегърнат от коледната музика, смесена с детска глъч и празничната украса. Различните кътчета за писане на писма са украсени с невиждани играчки – елени, камбанки, джуджета, снежни човеци и всичко коледно, за което дори и не бихте си помислили. Хората навред са усмихнати, а децата усилено мислят какво да си пожелаят на белобрадия старец за тази година. Освен писмо до Дядо Коледа, малцината, достигнали тази далечна земя, могат да зарадват близките си, като изпратят картичка от магичното снежно коледно царство.

Зад стъклена преграда там също се пазят някои от писмата, изпратени до Дядо Коледа, като България е една от страните със завидна купчинка от пликове.

След като всички писма и картички са написани и пуснати в пощенската кутия, идва ред на най важната част от пътуването – срещата с Дядо Коледа. Неговата работилница се помещава във островръха сграда, украсена с топли светлинки.

За да се срещнем със стареца обаче, първо трябва да обиколим работилницата му. Висока порта ни води към дълъг мост, обграден от подаръчни кутии, осветени в любимия цвят на добрия старец.

В края му сме изправени пред извити стълби, а вълнението от предстоящата среща нараства с всяка минута. Малко преди входа се вижда и цяла стена със снимки на известни личности – музиканти, политици, актьори, готвачи и други, доказвайки ни още веднъж, че магията на Коледа е за всички.

И най-накрая! Стоим пред прага на Дядо Коледа, посреща ни елф с островръхи обувки и малка зелена шапчица и ни води при белобрадия старец, седнал в своето кресло, отрупан с подаръци, красиво опаковани от неговите помощници. Веднага виждаме благата му усмивка и се оказва, че той има подарък за всеки, дошъл да го посети – няколко топли думи на неговия роден език. След снимката с Дядо Коледа е ред на магазина за най-цветните и най-разнообразните коледни играчки, откъдето си взимам и звезда със звънче, за да може и моята коледна елха да носи макар и частичка от магията на Рованиеми.

И ако някога и вие се намирате далеч, далеч на север, в земята на снега и Арктическия кръг, не се колебайте да се отклоните от пътя си и да посетите селцето на добрия старец, което носи празничния дух, светлината и щастието на Коледа, оставяйки въпреки студеното време, топла следа в сърцето за дълго след себе си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук