Семейство земеделски производители съживи почти обезлюдено тунджанско село и разви собствен бизнес

Десислава и Петър Петрови участват в провеждащия се днес в Стара Загора фермерски и занаятчийски пазар „Кореняк“. На техния щанд могат да се открият над 15 вида зеленчуци, произведени в тяхната еко ферма в село Гълъбинци, община Тунджа. В интервю за БТА те споделят за живота, труда и бизнеса си в това почти обезлюдено място.

Пет години назад те вземат решение да се установят на село с четирите си деца, за да произвеждат храна за семейството, но с времето хобито им прераства в успешен бизнес. „Искахме нашите деца да се хрант с натурална храна. С времето обаче започнахме да се разрастваме и в момента обработваме 3 декара оранжерии и 12 декара градини в Гълъбинци“, подчертава Петър Петров.

Когато пристигат в селото, то е почти пустио и в значително застаряване. Постепенно семейството привлича свои роднини и приятели, които също решават да се установят там и да съживят общността. Вече там има 14 нови семейства и много млади хора, които живеят и работят в Гълъбинци.

„С времето осъзнахме, че е задължително да предлагаме разнообразие, за да привлечем повече клиенти. Ако продаваме единствено краставици и домати, няма да се справим. Сега сезонно предлагаме над 30 вида зеленчуци, включително 6-7 вида тиквички и 7-8 вида домати. Разполагаме и с суперхрани като кейл, манголд и червен амарант“, коментират от семейството.

В производството си те залагат само на биопродукти, без обаче да акцентират на това. Хората искат да знаят откъде идва храната им и се интересуват от качеството и произхода ѝ. Налице е етика в търсенето и предлагането. „Ние храним нашите деца с продукцията си и затова клиентите ни се доверяват“, отбелязват те.

Икономически те оцеляват благодарение на участието си в фермерски пазари. „Не сме забогатели, нито очакваме да станем богати, но успяваме да покриваме сметките си. Не разчитаме на европроекти, субсидии или програми. Без подобни пазари, вероятно бихме се отказали. Близостта до клиентите е важна за нас, не работим на едро“, обясняват Петрови.

Семейството обмисля разширение, но споделят, че намирането на качествени служители е предизвикателство. Краткосрочната им цел е да изградят отопляема оранжерия, която да им позволи да предлагат продукция и по-рано през сезона.

В Гълъбинци те организират нещо като академия, както я наричат. Инициативата, започнала преди 2 години в партньорство с Община Тунджа и други производители, е известна като „На гости на Тунджа“. В него през пролетта и есента на тяхната ферма идват деца от детски обучения, семейства и групи от различни организации. Гостите активно участват в обичайните дейности и разработки на продукцията, а накрая дегустират плодовете на тяхната работа. „На децата им е много интересно да се цапат и калят. Те обожават да са в градината и да виждат откъде произлизат зеленчуците“, разказва Петър Петров.

Според семейството, животът на село е най-добрата опция и го препоръчват на всеки. Спокойствието и чистият въздух са несравними. Важен аспект за тях е трудът, при който техните деца учат ценността на труда и оценяват живота си. Децата им прекарват малко време с мобилни устройства и често помагат в работата. Целият семеен екип смята, че е важно хората да усвоят трудови навици и да споделят щедростта си с околните.

На фермера и занаятчийски пазар „Кореняк“ бяха представени над 20 български производители. Сред предлаганите стоки са дърворезба, етерични масла, разнообразие от сирена, мед, сладки, плодове, месни продукти и дори кафе. Следващото издание на „Кореняк“ в Стара Загора ще се проведе на 19 юли.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук