Сенат

Очакваната оправдателна присъда на американския президент Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт ще бъде „куха победа“, ако процесът не допусне никакви свидетели, заяви високопоставеният демократ Чък Шумър. Изказването е направено във връзка с предстоящото гласуване в Сената, което трябва да реши дали да се допусне изслушването на свидетели по делото за импйчмънт на прездента на САЩ.

„Тази страна се насочва към най-голямото прикриване след „Уотъргейт – каза Шумър преди да стане ясно дали днес ще е последният ден от историческите изслушвания – Ако моите републикански колеги откажат да допуснат свидетели и документи в този процес, оправдателната присъда на президента ще бъде безсмислена. Защото това ще бъде резултат от фалшив процес.“

Шумър изглежда примирен, че Тръмп може да бъде оправдан от контролирания от републиканците Сенат по обвиненията в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, след като изглежда, че демократите ще се провалят в необходимото им убеждаване на републиканците да се съгласят с тях за изслушване на свидетели. Със само 47 от 100-те места в Сената, демократите се нуждаят от четирима републиканци, които да преминат на тяхна страна, за да могат да извикат свидетели и да удължат процеса. При последния дебат в процеса имаше признаци, че може да имат три в най-добрия случай.

„Днес Сенатът ще гласува дали да има свидетели и документи в този процес. Значението на този вот е очевидно. В съдебните процеси има свидетели, в съдебните процеси има документи“, каза Шумър.

Ако гласуването за свидетелите се провали, се очаква лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл, приближен на Тръмп, да се опита да придвижи бързо нещата към окончателно гласуване по обвиненията. Това може да стане още тази вечер, въпреки че не е изключено да бъде отложено за по-нататъшни разисквания. Оправдателната присъда на Тръмп е почти сигурна, но не е гарантирана. За осъждане и импийчмънт на президента е нужно мнозинство от 2/3 от гласовете на сенаторите, което означава, че демократите трябва да убедят 20 от сенаторите на Републиканската партия да гласуват срещу Тръмп. Това изглежда абсурдно да се случи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!