Нова теория твърди, че Сфинксът предхожда пирамидите във времето /Снимка: Пиксабей/

Експерт по Древен Египет разкри своето сензационно откритие на мястото, където се намира Великия сфинкс, което, според него, може да повлияе на теориите за цялата област на Гиза, приютяваща най-големите пирамиди, пише „Експрес“.

Великият сфинкс е варовикова статуя на митично същество с тяло на лъв и глава на човек. Той стои на платото Гиза на западния бряг на Нил и се твърди, че е построен през Четвъртата династия, за да защити фараона Хафре /Хафра, Хефрен – бел. ред./, чиято огромна пирамида се крие в сянката на статуята. Но тази теория беше оспорена от геолога Колин Рийдър, който подозираше, че нещо около скалните очертания на конструкцията не изглежда на място.

Снимка: Пиксабей

Рийдър, който е част от Манчестърското общество за Древен Египет, по време на документалния филм на Смитсоновия канал „Тайните“ предположи, че Сфинксът може да датира от ранния династичен или късен преддинастичен период. Той каза:

„Когато застанете и погледнете Сфинкса от тази посока, пропорциите са грешни. Когато погледнете главата на Сфинкса, тя е твърде малка – тялото е дълго, твърде високо и главата не е пропорционална. За древните египтяни да са изобразили пропорциите толкова грешни, ве се връзва. Те са били майстори в обработката на камък. Трябва да има нещо, което пропускаме. Трябва да има още едно парче от мозайката.“

Поредицата продължи да разкрива как Рийдър е открил „този отговор, лежащ в самия камък“, използвайки своя опит с анализи на скалите. Той разясни:

„Ние знаем, че през по-голямата част от съществуването си Сфинксът е бил заровен до раменете и шията в пясък. Виждал съм на други места в Гиза, че пясъкът е като цяло защитава скалите, които са заровени под него. Главата е била изложена почти през целия си живот, и ако не друго, тя трябва да бъде по-ерозирала от тялото. Но виждаме обратното. За мен има само едно обяснение и това е, че главата е преработена.“

Рийдър обясни как смята, че главата е била модифицирана „за да ни се даде тази глава на фараон“:

„Неизбежното заключение е, че първоначално не е било сфинкс, а е започнало съществуването си като нещо различно.“

Но твърденията му не спряха дотук.

Пирамидите в Гиза /Снимка: Пиксабей/

Египтологът вярва, че откритието му може напълно да пренапише историята на платото Гиза. За него Сфинксът е много по-стар от пирамидите и е започнал като нещо съвсем друго.

„Преди хиляди години климатът тук е бил много по-влажен и е имало по-голям брой диви животни. Най-могъщият хищник тук и животното, което е най-почитано от египтяните, е бил лъвът.“

Рийдър е открил свещена гравюра на лъв върху каменна плоча, създадена много десетилетия преди пирамидите. Той смята, че това е важна улика. След това в предаването експертът съпостави пред зрителите изображението на лъв, което беше намерил наблизо, с рисунка на Сфинкса.

Снимка: Пиксабей
Откритото наблизо изображение на лъв може би обяснява какво е представлявал първоначално Сфинксът /снимка: Смитсониън/

По-рано, още през 2013 г. той каза:

„Това е изображение от времето преди построяването на пирамидите и ние знаем, че е важно и е свързано с фараон чрез надписа на него. Значението на лъва за мен се изяснява и когато разгледаш този профил в сравнение със Сфинкса, всичко започва да има смисъл. Покривате го с рисунката на Сфинкса и всичко си идва на мястото. Ясно ми е, че отначало той е бил създаден като лъв.“

Другите теории

Въпреки че през годините има противоречиви доказателства и гледни точки, повечето съвременни египтолози приемат, че Големият сфинкс е построен през около 2500 г. пр. н. е. за фараона Хафре, строителя на Втората пирамида в Гиза. Статуите на фараона, заровени заедно с други отломки на същото място, подкрепят основната хипотеза.

Теориите, поддържани от академичните египтолози относно строителите на Сфинкса и времето на неговото построяване обаче не са общоприети, и различни други експерти предлагат алтернативни дати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук