Асена Сербезова
На снимката: Асена Сербезова

Правителството си е поставило за цел да модернизира болничната помощ в страната, като се предвижда изграждането и на въздушна медицинска помощ. За това съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова днес по време на изслушване в Комисията по здравеопазване.

„Министерството на здравеопазването е изготвило шест проектни предложения, които бяха успешно защитени и включени в националния план, чрез тях се планира финансова подкрепа за реализирането на редица реформи в областта на здравеопазването, а именно педиатрия, диагностика, спешна помощ и други. Размерът на средствата е 791 милиона лева“.

Сербезова посочи, че основната цел е да бъде модернизирана болничната помощ в страната. За създаването на въздушна медицинска помощ ще бъдат отделени 103 милиона лева, като в изпълнението на този проект има и дейности, които са свързани с министерството на транспорта. Конкретен срок за изпълнението на това предложение обаче все още няма.

Другият проект е за подобряване на условията за диагностика на мозъчно-съдовите заболявания, там бюджетът е около 128 милиона. За развитието на психиатричната помощ пък ще бъдат похарчени 28 милиона, като проектът е в унисон с националната стратегия за психично здраве.

„Има конкретни срокове за изпълнение на тези проекти, като те ще бъдат представени допълнително и в тяхната реализация имаме и други заинтересовани страни“, конкретизира тя.

За ковид мерките

Заетите интензивни легла са основната причина дадена област да се държи в тъмночервената зона, но има и други фактори, които не трябва да се пренебрегват.

„Заетите интензивни легла са водещ фактор, но не са единствен. Освен броя на интензивните легла се смята и бройката потвърдени заразени, потвърдени случаи на болни сред медицинския персонал, както и сред възрастови групи, починали от началото на пандемията, активни заразени, брой позитивни тестове за деня, постъпили в болница, заболеваемост на 100 души“, каза Сербезова.

Причините дадена област да попадне в червената зона са различни.

„Както в предишното заседание посочих, че има голяма разлика между индекса по отделни области. Индексът може да е един по абсолютна стойност, но причините да са различни. Мерките се взимат по области съгласно решения на РЗИ. Интензивните легла не са заети само от болни от COVID-19

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук