На снимката: Руският двоен агент Сергей Скрипал

Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, пострадал от отравянето с нервнопаралитичен газ в английския град Солсбъри, се намира в съзнание и може да говори. Това съобщи телевизия „Скай Нюз“.

„Полицията скоро ще може да поговори с човека, намиращ се в центъра на историята с отравянето в Солсбъри. Бившият руски шпионин Сергей Скрипал вече не се намира в критично състояние, добре реагира на лечението, в съзнание е и разговаря“, обяви водещият на телевизионния канал, без да разкрива източника на тези сведения, напомняйки само, че след отравянето Скрипал е бил в кома.

Главният лекар на болницата в градския окръг Солсбъри Кристин Бланшард каза по-рано, че Скрипал „добре реагира на лечение, неговото състояние бързо се подобрява и той повече не се намира в критично състояние“.

Припомняме, че преди дни дъщерята на Сергей Юлия Скрипал, която същео бее отровена на 4 март разространи съобщение , в което благодари за подкрепата и съобщава, че се възстановява.

Случаят Скрипал започна на 4 март, когато бившият полковник от ГРУ, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания, и неговата дъщеря Юлия бяха изложени на въздействието на невропаралитичен газ. От Лондон твърдят, че той е разработен в Русия и на тази основа се заключи, че Москва е отговорна за случилото се.

Руската страна категорично отхвърли тези твърдения като спекулации, посочвайки, че програмата за разработването на подобен вид газ не е съществувала нито в СССР, нито в Русия.

Великобритания изгони 23-ма руски дипломати и предприе други мерки срещу Русия, след което Москва отговори, изгонвайки същия брой служители на британското посолство.

Десетки държави и международни организации заявиха солидарността си кум Великобритания и експулсираха общо над 100 руски представители. България беше една от страните, които не го направиха под предлог, че чака доказателства за извършеното престъпление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук