Високопоставена делегация на Северна Корея и чиновници от висок ранг от министерството по въпросите на националното обединение и външното министерство на Южна Корея преговарят в момента.

Според телевизия Ен Ейч Кей разговорите се водят в хотела, в който е отседнала севернокорейската делегация.

В ресторанта на хотела са влезли първо представителите на Севера начело със заместник-председателя на Централния комитет на Трудовата партия на КНДР Ким Йон Чхол, а след тях – заместник-министърът по въпросите на обединението от страна на Южна Корея Чон Хе Сон и специален представител на външното министерство по въпросите на сигурността на полуострова Ли Дон Хун.

Той е и представител на Южна Корея в прекъснатите сега шестстранни преговори за денуклеаризацията на полуострова.

Ако се съди по състава на делегациите разговорите може да са посветени на възобновяване на диалога със САЩ и освобождаването на Корейския полуостров от атомни оръжия.

Съединените щати и Япония реагираха на по-раншни съобщения за такава среща, че ще изчакат да видят доколко изказването на Северна Корея за готовността да води диалог със САЩ може да стане първа стъпка към нуклеарлизация.

Делегацията на Севера с Ким Йон Чхол пристигна в Сеул в неделя. Тридневното посещение е посветено на закриването на Олимпиадата .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!