Държавната централна корейска информационна агенция (KCNA) заяви, че късно в събота Пхенян е провел тест на сателитната си площадка, който ще бъде използван за подобряване на „стратегическия статус“ на нацията, съобщи АФП. Корейската информационна агенция не е уточнила подробностите за теста.

„… Изстрелването на сателит в Западно море беше много сериозно изпитание. Националната академия за отбрана на КНДР докладва на Централния комитет на Работническата партия за успешните резултати от този значителен тест. Резултатите от този критичен тест скоро ще играят важна роля за по-нататъшното изменение на стратегическия статус на Корейската народнодемократична република“, се казва в съобщението на KCNA, цитирано от „Спутник“.

Новината идва на фона на съобщението, че темата за денуклеаризация със Съединените щати вече не е актуална. Северна Корея заяви в събота, че разговорите за ядрено разоръжаване със САЩ не „стоят на масата за преговори“, и успоредно с това отправи жестока критика европейските страни в Съвета за сигурност на ООН, които наскоро осъдиха „провокативните“ изстрелвания на балистични ракети от Пхенян.

„Не е необходимо сега да водим продължителни разговори със САЩ и денуклеаризацията вече е излязла от списъка за преговори /…/ Предполагаемият „постоянен и съществен диалог“, заявен от САЩ, не е нищо друго освен печелене на време и трик да се използва целесъобразно диалогът между КНДР и САЩ единствено във вътрешнополитическата програма на САЩ“, гласи изявление на пратеника на Северна Корея в ООН Ким Сонг.

Изявлението на посланика на Северна Корея в ООН Ким Сонг дойде, след като Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Великобритания в сряда осъдиха „продължаващите изпитвания на балистични ракети от Северна Корея“ и призоваха за строго прилагане на санкциите срещу Пхенян.

В своето изявление европейските страни отбелязаха, че Пхенян е извършил „13 изстрелвания на балистични ракети от май“, като последният тест беше на 28 ноември.

Имайки предвид „параноята“ на европейците и „враждебната политика“ на Съединените щати през последните месеци, Сонг каза, че Северна Корея „няма нужда да води продължителни разговори със САЩ сега и ядреното разоръжаване вече не стои на масата за преговори.“

Посланикът също нарече европейското изявление „поредната сериозна провокация“, казвайки, че Северна Корея упражнява „справедливи мерки за укрепване на националните способности за отбрана“.

„Тъй като тези шест държави-членки на ЕС създават много проблеми да играят ролята на куче домашен любимец на Съединените щати през последните месеци, не може да не се чудим какво получават в замяна на услугите си към Вашингтон“, продължава изявлението.

През последните месеци Северна Корея постоянно напомня на САЩ, че крайният срок, определен от Пхенян за Вашингтон, за да предложи отстъпки в продължаващите ядрени преговори, наближава. От севернокорейска гледна точка САЩ не са отговорили добросъвестно на опитите на Ким Чен Ун да разреши въпроса.

Пхенян заплаши, че ще промени курса си по отношение на процеса на денуклеаризация, освен ако администрацията на Тръмп не предложи по-привлекателни условия за севернокорейското ръководство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!