Пхенян

Сателитни изображения над Северна Корея показват, че в страната се изграждат големи парадни структури, на фона на съобщенията, че лидерът на страната Ким Чен-Ун е починал.

The Sun използва снимки, публикувани от Planet Labs, на които се виждат временни сгради, обикновено използвани за военни паради, които се инсталират в столицата Пхенян.

 

Има и съобщения, че страната е попаднала в хватката на коронавирусната епидемия, което означава, че масовият военен парад изглежда малко вероятно да се случи през следващите седмици.

През последните дни усилено се говори, че Ким Чен-Ун е починал след сърдечна операция. Слуховете за това се засилиха, след като лидерът на комунистическата страна не се е появявал на публично място от 11 април.

Има спекулации, че парадът може да бъде за погребението на лидера, подобно на невероятните сцени през 2011 г., когато баща му Ким Чен Ир почина.

Редовете от временни структури, вероятно използвани за настаняване на войници, които ще вземат участие в събитието, са инсталирани на тренировъчните площадки на парада в Пхенян.

Северна Корея имаше планове за военен парад през януари, но това събитие бе отложено заради избухването на епидемията от COVID-19, припомня Darik News.

В социалните мрежи се появиха се и снимки, на които се вижда мъртвият севернокорейски лидер в стъклен ковчег. По-късно обаче бе съобщено, че те са фалшиви и са монтирани от снимки от погребението на баща му.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!