На снимката: Ким Чен-ун по време на инспекция на оръжейни тестове

Северна Корея поиска оттеглянето на държавния секретар на САЩ Майк Помпео от застоялите ядрени преговори между Пхенян и Вашингтон, обвинявайки го в заплитане на дискусиите.

„Страхувам се, че ако Помпео отново се включи в преговорите, те ще се заплетат –  каза Куон Цзон Гун, генерален директор на Департамента по американските въпроси в Министерството на външните работи на Северна Корея – Ето защо, дори в случай на евентуално възобновяване на диалога със САЩ, бих искал нашият колега за диалог да не е Помпео, а… човек, който е по-внимателен и узрял за общуване с нас.“

Коментарите бяха публикувани няколко часа след като Пхенян обяви тестването на ново тактическо оръжие с „мощна бойна глава“ – първият подобен тест, откакто преговорите с Вашингтон бяха блокирани.

Напрежението се засили седмици след срещата на върха между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, без да бъде постигнато съгласие. Гун предупреди, че ако САЩ не „се отърват от първопричината“, накарала Севера да притежава ядрени оръжия, „никой не може да предскаже ситуацията на Корейския полуостров“.

Но той добави, че е „щастлив“, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп остават в „добри отношения, както обикновено“ въпреки прекъсването на ядрените преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!