Севернокорейската гранична охрана задържа руския риболовен кораб Сaхайлин-8, собственост на Североизточната рибарска компания. За това съобщи „Комерсант“ по данни на заместник-директора на компанията Сергей Седлер.

Отбелязва се, че инцидентът е станал в нощта на 17 юли в 4:00 часа сутринта. Според Седлер задържането е извършено на 55 морски мили от територията на КНДР. Той добави, че представители на правителството на Северна Корея са завзели кораба „в движение“ и са прекъснали всички средства за комуникация, след което са го ескортирали до пристанището на Уонсан.

Заместник-директорът на компанията изясни, че все още няма връзка с моряците, а представител на руското посолство в Пхенян едва вчера е успял да посети заловения кораб.

В същото време моряците все още не се освобождават, с изключение на капитана, неговия помощник и двама южнокорейски специалисти, които са били настанени в хотел под арест.

Освен това Седлер се оплака от условията на задържане. Той съобщи, че на кораба няма вентилация и температурата е около 30-35 градуса. Също така, нито руската дипломатическа служба, нито компанията, са наясно кога ще бъде стартиран процес по инцидента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!