Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че „всички опции са на масата”, когато става въпрос за Северна Корея. По време на срещата си с японския министър-председател Шиндзо Абе, американският дипломат заяви, че САЩ ще работи в тясно сътрудничество с Япония и нейните съюзници, в търсене на мирно решение на ядрената програма на Пхенян.

Пенс предупреди Северна Корея, която извърши серия от ракетни и ядрени тестове, в разрез с американските санкции, че „ерата на стратегическо търпение” е приключила. Абе от своя страна се съгласи с необходимостта от мирно разрешаване на конфликта, но че „диалог в името на диалога е безсмислен”, предава „Ройтерс”.

Северна Корея не веднъж заплашва да унищожи Япония, Северна Корея и САЩ, а с последния си ракетен тест от 16 април, показа неподчинение срещу международната общност.

Токио е втората спирка на 10-дневната обиколка из Азия на вицепрезидента Пенс. Освен проблемът със Северна Корея, американският дипломат ще обсъди и възможностите за търговски споразумения с държавите, въпреки че САЩ се отказа от Транстихоокеанско търговско споразумение.

Междувременно, зам.-посланикът на Северна Корея в ООН Ким Ин Рьон предупреди, че страната му е готова да реагира на всяка военна провокация от страна на САЩ. В речта си той каза, че Съединените щати са „обезпокоили световния мир и стабилността на Корейския полуостров”. Той предупреди, че при тази ситуация, ядрената война може да започне във всеки един момент”,

Напрежението се покачи след като САЩ разположи самолетоносач и военни кораби край Корейския полуостров. Тези действия съвпаднаха с нарастващите опасения, че оръжейната програма на Пхенян напредва.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!