магнитни полюси

По-рано тази година учените разкриха, че Северният магнитен полюс на Земята се измества по-бързо, отколкото някой е предвиждал. Полярните смени не са рядкост и ние отдавна знаем, че магнитните полюси на Земята винаги са в движение, но скоростта, с която се движи полюсът, озадачи изследователите.

Сега, месеци след този първоначален доклад, нови проучвания потвърждават, че движещият се полюс все още се насочва към Сибир и прави това с безпрецедентна скорост, информира Би Джи Ер. Нов доклад, озаглавен „Световният магнитен модел“ на 2020 г. и той показва, че полюсът се движи ускорено към Северна Русия. Очаква се обаче тази тенденция да се промени.

Важно е да се разбере разликата между Северния магнитен полюс и географския Северен полюс. Географският северен полюс не се движи и ако обясним нещата с най-простата терминология, това е „върхът“ на земното кълбо. Магнитните полюси обаче непрекъснато се движат. През последните години Северният магнитен полюс се движи по-бързо от всякога.

Изследователите вярват, че магнитният полюс ще продължи пътуването си към Сибир, но че той ще започне да се забавя малко, докато ние навлизаме в новата година.

Докладът прогнозира, че Северният магнитен полюс ще продължи да се движи към Русия, макар и с бавно намаляваща скорост – до около 40 км годишно в сравнение със средната скорост от 55 км за последните 20 години.

И така, какво точно означава това за съдбата на човечеството? Ами, има много малко значение! Не се смята, че тези видове промени в магнитните полюси на планетата са обвързани с каквито и да било сценарии за края на света, независимо в какви популярни научнофантастични филми бихте го видели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук