Изпълнителният директор на Nissan Motor – Карлос Гон по всяка вероятност е арестуван в Токио по обвинения за финансови злоупотреби, съобщава „Ройтерс“, като се позовава на сайта на местния ежедневник Asahi. Според публикацията, Гон, който е изпълнителен директор и на Renault, е укривал получаваните доходи от  япоксата автомобилна компания. Сайтът пише, че той се е споразумял да даде показания пред прокуратурата.

В изявлението на Nissan се съобщава, че през последните няколко месеца е било извършено разследване на Карлос Гон, което е установило неправомерно негово поведение в продължение на няколко години. Официалното изявление стана факт, след като местни японски медии съобщиха, че Гон е бил разпитан в понеделник вечерта от прокурори в Токио и се очаква да бъде арестуван за нарушаване на финансовите разпоредби, включително неправилно отчитане на неговите доходи.

„Франс прес“ отбелязва, че на този етап токийската прокуратура е отказала да коментира информацията, че е разпитвала Гон, който е едновременно главен изпълнителен директор на автомобилния алианс между Renault, Nissan и Mitsubishi.

Новината провокира агресивни разпродажби на акциите на френския автомобилен гигант Renault с близо 13% спад към тяхно 4-годишно дъно около 54,80 евро за една акция (най-ниско ниво от края на октомври 2014-а година). Това представлява най-драматичният сесиен спад на акциите на Renault след вота в подкрепа за Брекзит през лятото на 2016 година. Сривът на акциите на френския автомобилен гигант доведе до заличаване на близо 2,3 млрд. евро от неговата пазарна капитализация само в рамките на няколко минути след новината за разследването и ареста на Карлос Гон.

Гон е един от малкото чужденци, които заемат ръководни пизиции в големи японски компании. Ползва се с уваение заради приноса му към компанията, която под неговото ръководство се стабилизира, след като беше близо до банкрут. Той е френски гражданин от ливански произход, роден в Бразилия. Започва кариерата си в Michelin, Франция и след това се мести в Renault. Става част от мениджърския екип на Nissan през 1999, след като френската компания придобива контролния пакет от акциите й, а от 2001 е неин главен изпълнителен директор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук