Петя Банкова Снимка: БТА
Петя Банкова Снимка: БТА

ДАНС и новата Антикорупционната комисия влязоха в дома и офиса на назначената на 20-ти февруари за директор на „Митниците“ Петя Банкова. Претърсване е имало и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов.

Малко преди да бъде отведена за разпит с полицейски автомобил, Банкова се обяви за първата жертва на новата Антикорупционна комисия. Акцията е започнала в условията на неотложност с първо действие по разследването – претърсване в дома на Банкова. Какво е намерено там, а след това и в кабинета ѝ, обясни адвокат Аделина Натина:

„Лични записки и – много интересно, че иззеха договора за потребителски кредит на съпруга ѝ. От кабинeта ѝ бяха взели документи, в които тя си е водила записки относно контрабандни канали“.

Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов са бивши служители на ДАНС. Именно с лоши служебни отношения с шефа на агенцията Пламен Тончев обвърза акцията срещу себе си шефката на „Митниците“.

„Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши, че ще ме изпрати в Благоевград. Казах, че няма да изпълнявам тези поръчки и напуснах“, посочи Банкова.

Като обяснение за акцията, за която от прокуратурата през целия ден запазиха мълчание, беше посочен сигнал за реализирана потенциална контрабанда на цигари. Споменато беше и името на бившия митничар Николай Николов, по прякор Паскал.

„Не познавам Паскал, не знам дори кой е, аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава“, каза Банкова.

Тя е сестра на Стефчо Банков, уволнен от МВР по времето на Бойко Рашков, а след това работил в прокуратурата в разгара на скандала на върха на държавното обвинение, довел до отстраняването на Иван Гешев и избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор.

Преди да бъде отведена в Антикорупционната комисия, Петя Банкова отрече случващото се с нея да е удар по назначилия я Асен Василев, но допусна, че има връзка с политическата ситуация в страната.

„Може би на всички им прави впечатление, че международната общност се възмущава от случващото се в България. Всъщност ние имаме и тяхната подкрепа. В момента на „Капитан Андреево“ има служители на САЩ. Това са неща, които са по моя инициатива, по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Аз не съм женена за никой пост. За мен е важно, чисто държавнически, да има напредък в държавата. Как ще се развие бъдещето ми, няма значение. Аз мога да работя всичко. Това, което мога и знам, няма кой да ми го вземе“, подчерта Банкова.

Все още няма официална информация какви арести са извършени. По информация на Би Ти Ви по закона за МВР са задържани Банкова и заместникът й, както и други служители на „Митници“. Неофициалната информация е за общо 7 арестувани.

Припомняме, че по-рано днес финансовият министър в оставка Асен Василев определи акцията на ДАНС като предизборна. Той съобщи, че премиерът Николай Денков не е бил информиран за нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук