Бизнесът на маймуните: Картината на Банкси се очаква да скочи до $2.5 милиона. Картината, в която шимпанзета заемат местата на политиците, е дълга 4 метра, което я прави и най-голямата картина на платно на потайният британски уличен артист. Творбата от 2009 година ще бъде изложена в търговската къща Sotheby’s в Лондон до продаването и на търга на 3 октомври.

Алекс Бранцик, оглавяващ заложна къща „Сотбис”, Лондон: „Тук виждаме един от най-старите видове демокрация и в него виждаме деградация към едно племенно, дори животинско държание. Независимо какво е мнението ви спрямо Брекзит, няма съмнение, че през последните 2 седмици ние станахме свидетели на невиждано досега държание от страна на Камарата на общините.

Ние оценихме творбата на 1,5 до 2 милиона паунда, което е близко до сегашния рекорд от продажба на картина на Банкси, което мисля, че отразява качеството на творбата и нашите очаквания за постигането на мира.”

Британският артист все още не е коментирал предстоящата продажба. Банкси започва своята кариера, като рисува със спрей картини на сгради в Бристол, Англия. Днес неговите творби са едни от най-разпознаваемите от съвременното изкуство.  Артистът, чието истинско име се пази в тайна, е известен с ироничните си графити на сгради, често свързани с политика.

Други сатирични творби включват двама полицаи, които се целуват, въоръжена жандармерия с жълти усмихнати личица и шимпанзе, държащо знак с думите: „Смейте се сега, защото един ден ние ще бъдем на власт”

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!