Пловдивският съд
Пловдивският съд

Шофьор на джип е премазал крака на пешеходец в подземния паркинг на пловдивски мол, след това не спрял и избягал. Пострадалият подал сигнал на тел. 112 и на място пристигнали полицаи. Те издирили въпросния водач и го върнали на местопроизшествието, като му наложили две глоби – 200 и 20 лв. за нарушенията.

Първото било, че шофьорът не е внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, като преминава през левия крак на намиращия се на платното пешеходец, и второто – като участник в ПТП не изпълнява задължението си да спре и установи какви са последиците, не остава на място до пристигане на представители на МВР, съобщава „Марица“. Освен това книжката на водача е била отнета за 6 месеца.

Той обаче е обжалвал издаденото му наказателно постановление. Районният съд в Пловдив е разгледал вчера случая и е отменил изцяло наложените глоби.

Оказва се, че вина имат полицаите, които не са оформили надлежно документите.

„Съобразно правилата задължително следва да се опише нарушението и обстоятелствата, при които същото е било извършено. В настоящия случай е посочено мястото на нарушението, като липсва описанието. Не се посочва в каква посока се е движил пешеходецът и накъде лекият автомобил – дали нарушението е извършено при влизане в паркинга, при излизане от него, в лява или дясна лента, при извършване на маневра за спиране, излизане и пр.“, посочват в мотивите си магистратите. Според тях не е посочено и по – конкретно и ясно т.нар. „преминаване“ през крака на пешеходец – дали е засегнато стъпало, част от него, коя точно част. Не била конкретизирана и степента, като се има предвид, че е бил извикана и „Спешна помощ“. Екипът е направил в момента определени констатации за увреждането. По-късно е можело да се изиска от медиците информация за вида, тежестта и характера на самото увреждане, за да може да стигне до извода, че е налице „висока степен на обществена опасност“, пише в мотивите на съда. Магистратите подчертават, че не се посочват и никакви данни за пострадалото лице – имена, пол, възраст, жена или мъж, дете или не и пр., което не дава и възможност да се установи нито степента на обществена опасност, нито каквото и да е друго от нарушението.

Проверяващите служители на МВР е можело да изземат записи от видеокамери, които със сигурност се намират в паркинга на въпросния мол, за да могат да установят безпроблемно и по най-безспорен начин настъпилия инцидент, но не са го направили, установява съдът.

Така шофьорът се измъква, без каквото и да е наказание.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук