премиер Пламен Николов

Емитиране на държавни дългосрочни облигации, събиране на държавните вземания и намаляване на загубите от акцизни стоки. Това са само част от бързите икономически стъпки, които кандидатът за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов предлага за възстановяване на икономиката.По време на кастинг в шоуто на Слави Трифонов Николов предлага 5 бързи икономически стъпки. Една от тях е емитирането на вътрешен заем.

„Емитирането на дългосрочни държавни облигации е много интересен финансов инструмент, който е работил след Втората Световна война в повечето европейски държави и в България. Т.е. ако ние емитираме един вътрешен заем. В момента сумарно размерът на депозитите на физически лица възлиза на няколко десетки милиарди лева. Защо тези суми седят някъде спокойно, свободно и неинвестирани? Дайте да ги използваме. Банките ги инвестират, но доколкото знаем банките много трудно инвестират в образование. Това е един много хубав вариант населението само да инвестира в собственото си образователната си система, за да дава плодове“, заявява Николов.

Други много важни източници са намаляването на загубите от акцизни стоки и събирането на държавните вземания.

„Постарах се да събера информация за загубите на държавата от акцизните стоки възлизат на 700 милиона лева. Това сумарно е бюджетът на Министерствата на образованието и културата. Събираме си държавните вземания. Както хората си плащат тока, така трябва да си платят и осигуровките. Това е елементарно просто“, посочва той.

Пламен Николов получи днес мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!