Австралия

Изглежда, че е било младо кенгуру, не по-високо от един метър. Най-вероятно е скачало след майка си в опит да избяга от огнения ад, който в големи части от южна Австралия е извън контрол и поглъща все повече и повече земя. То обаче не е успяло да се спаси.

Снимката показва овъглените останки: Малкото кенгуру явно се е оплело в оградата, където е посрещнало и смъртта си.

Само няколко часа след като фотографът Брад Флийт качва снимката в Инстаграм профила си тя добива голяма популярност. Реакцията на повечето хора е еднозначна: шок, ужас и чувство за безпомощност .

Само в най-засегнатия щат Нов Южен Уелс е изчислено, че досега в пламъците са загинали около половин милиард животни. Най-вече по-малките животни, които не могат да избягат толкова бързо, стават жертва на пожарите, заяви Крис Дикман от университета в Сидни за BBC.

Експертът по биоразнообразие е публикувал броя на загиналите животни. Той обаче се опасява: „Дори животните, които са оцелели и са избягали от пламъците, ще умрат по-късно, защото няма да намерят нито храна, нито подслон“.

 

 

Нов пожар избухна в южните планини на Нов Южен Уелс в неделя и унищожи десетки домове. Пожарът беше далеч по-лош, отколкото пожарната си представяше, че може да бъде, съобщава „Sydney Morning Herald“.

View this post on Instagram

Monday’s work.

A post shared by Dale Appleton (@dale_appleton) on

Досега хиляди австралийци са били евакуирани от градове в югоизточната част на страната. Най-малко 24 души са загинали. Междувременно се увеличават критиките към кризисния мениджмънт на правителството. Премиерът Скот Морисън, който се счита за любител на въглищата, е обвинен в непрофесионално поведение и невежество.

Жителите на засегнатите райони също не одобряват министър-председателя. По време на посещение в град Кобърго, който бе силно засегнат от пожара, Морисън беше наруган от жителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!