Герхард Шрьодер
На снимката: Герхард Шрьодер

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер напуска Съвета на директорите на енергийна компания със седалище в Москва „Роснефт“, съобщиха от компанията.

Освен Шрьодер, поста си напуска и немският бизнесмен Матиас Варниг. Шрьодер и Варниг заемаха позиции на председател и заместник-председател на Съвета на директорите на „Роснефт“.

Шрьодер и Варниг информирали компанията, че за тях е невъзможно да продължат да изпълняват правомощията си в Съвета на директорите, а „Роснефт“ им благодарили за работата и „ролята им в реализирането на мащабни инфраструктурни проекти в Русия и Германия“.

Шрьодер бе канцлер на Германия в периода 1998-2005 година. От 2017 година досега той председателстваше Съвета на директорите на компанията, влезе и в бордовете на „Газпром“ и на оператора на „Северен поток 2“. Варниг пък бе главен изпълнителен директор на „Северен поток 2“.

Припомняме, че неотдавна Европейският парламент предложи гражданите на Европейския съюз, които заемат ръководни длъжности в големи руски компании, да бъдат санкционирани икономически.

В четвъртък, 19 май, Германия отне служебните привилегии на Шрьодер, като бивш канцлер, заради връзките му с Русия.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук