Сериозно намалява натискът към болниците по отношение на пациентите с коронавурис. Наблюдава се и трайна тенденция за повече излекувани, отколкото новозаразени. Това отчетоха от Националния оперативен щаб в последния си за годината брифинг.

Ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заболяване се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, но трябва да се има предвид, че тези данни в момента са от празнични дни, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че страната ни остава на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо на Балканите.

С най-ниска заболеваемост в България продължават да са областите Кърджали и Монтана, с най-голяма – Сливен и Варна.

Проф. Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите са положителни.

„В софийските болници силно намаля натиска по отношение на болните, които се приемат. Това важи и за ВМА. Каквито и празници да са, ние приемахме тежко болни хора с нужда от кислородна недостатъчност, тези пациенти намаляха с 40-50%. Тенденцията е положителна“, каза Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов напомни, че битката продължава и призова хората да проявят разум.

„Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на COVID-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, обеща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По повод желанието на много хора да се заобиколят ограниченията Ангелов припомни, че на семейни тържества могат да се събират не повече от 15 души. Той посочи, че силно е озадачен от концерта, организиран в центъра на Габрово вчера. Със сигурност ще има санкция за организаторите на това събитие, предупреди министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!