Какво има в съзнанието ти? Колко от него може да стане дигитално? Ще ни превземат ли роботите? Или чрез психологически механизми ще успеем да ги победим?

На тези и още много въпроси ще се опитат да отговорят гост-лекторите, които ще бъдат част от програмата форума за популярна наука „Ратио” (Ratio).

Програмата ще започне с канадецът Питър Уотс, автор на научна фантастика, с дългогодишен опит в областта на морската биология. Познат е на читателите като автор, който добавя технически и научни библиографии към своите романи.

На български език са преведени две негови книги – „Отвъд разлома” и „Слепоглед”.

Лекцията му днес ще е на тема „Съзнателни мравки и човешки мравуняци”. Темата ще покрие някои от най-контраинтуитивните открития за същността на съзнанието, разпростиращи се от насекоми, които се разпознават в огледалото до хора, които карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи, всичко това в несъзнато състояние.

Основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък и ще стане дума и за нашумялата вече покрай Илън Мъск „Неуралинк” (Neuralink) технология, целяща сливане на биологична интелигентност и цифров интелект.

Български лектори също ще участват в събитието. Програмистите Константин Василев и Никола Тошев ще разкажат за изкуствения интелект, неговото развитие, основи в лицето на невронните мрежи, приложение и съдба в човешкия свят.

Тази година „Ратио” ще представи и най-младия си лектор, който ще се изяви по време на обедната почивка. Става дума за 17-годишният Мино Караджов – освен актьор от сериала „Не така, брат“, Мино притежава гениален ум. И макар и да е още ученик, той вече притежава няколко награди от международни конкурси. Една от тях е на NASA за идеята му как ExoMars може да се оптимизира и да повиши ефективността си до 12 пъти. Участва и в модернизирането на проекта “Детска площадка на бъдещето”, който печели 3-то място на международното състезание за приложна наука на университета в Грьонинген. Освен това, Мино е печелил златен медал от Съюза на българските изобретатели, както и първо място на националната Олимпиада по информатика.

На събитието на Ratio Мино ще представи за първи път своя проект за FlyPlank – квадрикоптер, екипиран с камера и инфрачервени сензори, който предизвестява за лавинна опасност и помага за спасяването на човешки животи в планината. Когато дронът забележи висока лавинна опасност, той изпраща предупредително съобщение до планинските спасители в района и така те могат да вземат мерки, за да предотвратят инцидент.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!