българия
България е сред държавите, които отказват да приемат конвенцията

Ще остане ли България в чакалнята за Шенген? Днес Съветът на Европейския съюз гласува за разширяването на зоната. Вотът изглежда предрешен. Нидерландия и Австрия се обявиха против приемането на страната ни.

Гласуването за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри. За да влезе страната ни в Шенген е нужна единодушната подкрепа на всички държави членки на Европейския съюз. След това се очаква Загреб да получи зелена светлина за Шенген.

„Ще гласувам днес против приемането на България и Румъния в Шенген. Смятам, че приемането им е грешка, защото системите им не функционират добре. Тази година в Австрия пристигнаха над 100 000 мигранти. На много места в Европа в момента имаме

вътрешен контрол по границите

между Австрия и Унгария например, между Германия и Австрия, между Чехия и Словакия. Това също е доказателство, че шенгенската система не функционира добре“, каза още Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон за пореден път изрази своя оптимизъм за приемането ни в Шенген.

„Това е най-добрата ни възможност, водим конструктивен диалог. Разбира се, все още нищо не е сигурно и предстоят интересни разговори. Очаквам да бъдат в позитивен тон и приветствам усилията на Чешкото председателство, което за първи път от 11 години постави тази тема на дневен ред. Най-после имаме реална възможност България и Румъния да станат част от Шенген“, заяви Йохансон.

България, Румъния и Хърватия са готови за Шенген, като дори са направили повече от това, което е поискано от тях. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Румъния иска да влезе в Шенген заедно с България, но интересът на Румъния е преди всичко и би приела всякакъв компромис в свой интерес, заяви вътрешният министър на северната ни съседка Лучиан Боде.

„Тръгнахме по този път заедно с България. В партньорски и добросъседски отношения сме. Искаме да влезем заедно, но интересът на Румъния е над всичко. Страната трябва да бъде член на Шенгенското пространство от 2023 г. Ние ще приемем всеки компромис в интерес на Румъния. Днес Румъния ще поиска само едно нещо – уважение“, допълни Боде.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук