Столичният общински съвет гласува нови, по-високи данъци за колите и при сделките с имоти и автомобили от догодина в столицата.

Увеличението за колите е различно, като принципът е колкото по стара, по-мощна и с по-нисък екостандарт е колата, толкова по-висок данък ще плаща.

За 14-годишен автомобил, с евростандрат евро 4, с мощност от 100 конски сили, данъкът скача с 32 лева.

За 23-годишен автомобил без евростандарт, но с 200 конски сили, увеличението е доста по-сериозно – 104 лева.

При сделките с имоти и автомобили пък вече ще се плаща не 2,5% данък, а 3%.

От опозицията обаче възразиха срещу промените с аргумента, че „данъчната сурвачка” ще се отрази сериозно на най-уязвимата част от населението на София. Увеличение на данък „сгради” и такса „смет” не се предвижда.

От увеличението се очаква в общината да влязат около 18 млн. лв., като според кмета Фандъкова средствата ще отидат за по-удобен градски транспорт, метро, довеждащ транспорт, квартални градинки и градско озеленяване.

Също така бе прието и увеличение на данъка върху възмездните сделки, а от тази новост се очаква да влязат в хазната още 20 млн. лв.

С половината от тях районните кметове ще ремонтират квартални улици, тротоари и изграждане на паркинги. Останалите 10 млн. лв. ще се заложат в програмата на общината за ремонти.

За справка на любителите на статистиката, в Испания автомобилният данък е 10 %, а в Брюксел 12%.

В Барселона данъкът на един апартамент около 120 квадрата е 700 евро на година, докато в Брюксел сумата е двойна – 1500 евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук