Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Депутатите обсъждат на първо четене два отделни законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, след като пренаредиха точките в програмата си за днес. Те включиха промените в закона за съдебната власт преди законопроектите за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде БНР.

Единият законопроект е внесен от Министерски съвет и предвижда засилване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на правителството представлява законодателна инициатива, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Друго предложение за съдебна реформа е извеждане на Националната следствена служба от „системата на прокуратурата“ и обособяването й като самостоятелен орган в съдебната власт. В проекта на „Възраждане“ се предвижда директорът на Националната следствена служба да стане ad hoc разследващ главния прокурор и неговите заместници.

След като измененията в закона за съдебната власт бъдат обсъдени и гласувани на първо четене депутатите ще разискват отделните пет законопроекта в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. За да бъдат приети промените, те трябва да минат през ресорните комисии и гласувани на второ четене в пленарната зала.

Припомняме, че правната комисия прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Депутатите включиха в дневния ред изслушване на служебния министър на външните работи Николай Милков за поредния случай на посегателство на български граждани в Северна Македония.

Отделно от това с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Възраждане отпадна проектът, внесен от „Продължаваме промяната“, за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ с мотива, че в проекта няма разписан финансов механизъм и че в удължителния бюджет са заложени мерки за компенсации.

Парламентът удължи работното си време до приемане на всички точки в програмата си за днес.

Очаквайте подробности!

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук