Русия, знаме

Днес руският парламент гласува за решението да призове президента Владимир Путин да признае независимостта на украинските сепаратистки региони на фона на напрежението със Запада във връзка с увеличаването на войските на Москва.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин написа в социалните мрежи, че депутатите са решили да призоват Путин да признае двата отцепнически региона в Източна Украйна, Донецката и Луганската народни републики, за „суверенни и независими“.

Общо 351 депутати гласуваха в подкрепа на решението, 16 гласуваха против, а един депутат се въздържа. В същото време Държавната дума не подкрепи алтернативен проект за резолюция, според който текстът на призива трябва да бъде изпратен на Министерството на външните работи за консултации. Този документ получи само 310 гласа при гласуването.

Според председателя на Държавната дума Вячеслав Володин резолюцията „ще бъде подписана незабавно и изпратена на държавния глава“. Както посочи политикът в канала си в Telegram, на президента ще бъде изпратен „призив да разгледа въпроса за признаването на Донецката народна република и Луганската народна република за независими, суверенни и самостоятелни държави“.

„Киев не спазва споразуменията от Минск. Нашите граждани и сънародници, живеещи в Донбас, се нуждаят от помощ и подкрепа“, каза той.

Володин заяви, че депутатите са убедени, че „признаването на ДНР и ЛНР ще създаде предпоставки за гарантиране на сигурността и защитата на жителите на републиките от външни заплахи, както и за укрепване на международния мир и регионалната стабилност в съответствие с целите и принципите на Устава на ООН и ще постави началото на процес на международно признаване на двете държави“.

„През последните години, въз основа на изразената народна воля, републиките изградиха демократични органи и държави с всички атрибути на легитимната власт“, се казва в текста.

Депутатите смятат, че е необходимо да предложат на президента да обмисли провеждането на преговори с лидерите на ДНР и ЛНР във възможно най-кратък срок „с оглед създаването на правна основа за междудържавни отношения, осигуряващи регулиране на всички аспекти на сътрудничеството и взаимопомощта, включително въпросите на сигурността“.

Думата не успя да приеме проекторешение, подготвено от пропрезидентската партия „Единна Русия“, в което не се предвиждаше призивът да бъде изпратен на държавния глава веднага след приключване на консултациите с външното министерство. Според Николай Коломейцев Думата би дала „допълнителни козове на президента“ в такъв случай. Според него подобна резолюция би могла да забави процеса на разглеждане на жалбата.

Леонид Калашников, ръководител на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците и един от авторите на проекта за призив, отбеляза, че самият призив не означава признаване на републиките. „Признаването или непризнаването се извършва от президента, това е единствено в неговите правомощия“, подчерта той. Депутатът припомни също, че „не е изключена и възможността лидерите на ДНР и ЛНР сами да се обърнат към президента“.

„По въпроса за признаването на Луганската и Донецката народни републики депутатите от всички фракции демонстрираха единодушие“, заяви заместник-председателят на фракцията „Единна Русия“ Евгений Ревенко.

Той отбеляза, че днешната резолюция е „открита позиция на парламента и на народа на страната относно случващото се днес в югоизточната част на Украйна“. Ако Путин се съгласи и подпише указа, това ще значи, че Русия се отказва от Минските споразумения и тези територии вече няма да са част от Украйна, а сателитни на Русия. Това може да значи и фактическото им анексиране.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук