пенсионери, пенсии

В понеделник „Продължаваме промяната” представи пакет от 14 мерки на обща стойност от 2 млрд. лева за справяне с кризата.

Едно от предложенията е от 1 юли минималната пенсия да се увеличи с 20% – от 370 на 450 лева и да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3400 лева. А от 1 октомври се предвижда преизчисление на пенсиите с променено швейцарско правило.

Според т.нар. швейцарско правило пенсиите се осъвременяват с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Днес пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер заяви, че средствата за това увеличение са осигурени, защото в хазната има достатъчно пари.

В момента минималната пенсия е 370 лв., като реално получаваната сума е 430 лв., заради ковид добавка от 60 лева, която обаче от другия месец спира. При запазване на процента по швейцарското правило – 6,1%,и при запазване на добавката, от 1 юли хората с 370 лв. пенсия ще започнат да получават 452,57 лв. Хората с по-високи пенсии ще имат по-голямо увеличение, но с въвеждането на швейцарското правило от есента, се цели по-ниските доходи да догонят останалите.

Припомняме, че по време на 12 годишното управление на ГЕРБ чак на 1 януари 2021г., дата, която бе прекалено близка до парламентарните избори, минималната пенсия достигна размер от заветните 300 лв. Само девет месеца по-късно, по време служебното правителство тя достигна 370 лв, а сега предстои ново увеличаване и преизчисляване през есента. Няма как да не обърнем внимание на разликата между простото говорене и бързите и реални действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук