Димитър Бербатов
Димитър Бербатов и неговият екип по време на обиколката си с клубовете, като част от кампанията за президент на БФС

Златното поколение футболисти вече над 15 години управлява нашия футбол. Но колкото и успешни да бяха като футболисти, толкова безпомощни са като управляващи. На последното европейско първенство, за пореден път,  България не успя да се класира, въпреки че страни много по-малки от нас, като Северна Македония и Словакия, успяха. Как те могат, а ние не?

Ръководството на БФС опитва да избегне извънреден конгрес

Крайно време е да спрат да правят технически номера и да се направят честни избори за президент на БФС, които се предават на живо онлайн и да има включени представители на ФИФА и УЕФА. За съжаление настоящото ръководство на Българския футболен съюз опитва да избегне провеждането на извънреден конгрес. Това обяви Димитър Бербатов, който е кандидат за президент. Бившият нападател говори пред Би Ти Ви, заедно със съотборниците си Мартин Петров и Стилиян Петров, които са в екипа му.

„По устав сме събрали подписка от една трета от клубовете, входирана е в БФС и тече двуседмичен срок. След него БФС трябва да свика извънреден конгрес, срокът изтича на 19 август. Помните добре какво се случи, когато опитахме да внесем подписката, БФС беше затворен заради дезинфекция. Но живеем в модерни времена и тя е входирана електронно“, каза Бербатов и добави: „Информирали сме и УЕФА, те знаят за случващото се, ако срокът не бъде спазен, съдът ще ги задължи да има конгрес“.

Припомняме, че голмайстор №1 в историята на националния отбор обяви, че ще се бори за президентския пост на 27 април. Само ден по-късно Борислав Михайлов се завърна начело на БФС, оттегляйки оставката си, подадена година и девет месеца по-рано.

„Действието на Борислав Михайлов е лично решение, според нас не е правилно. Това е прецедент в световния футбол. Това не обърка нашите планове, но показа страхът им“, каза още Бербатов.

Той обяви, че е дошло време „нашето поколение да даде повече на българския футбол“.

„Искаме да има конгрес, за да се види кои са кандидатите. Дали ще е Борислав Михайлов, Христо Порточанов или Бербатов. Сега ръководството опитва да избегне извънреден конгрес. А това, което се случва показва, че моделът на БФС е да сплашва“, заяви Стилиян Петров.

Българският футбол се управлява със страх

Според Мартин Петров ходът на тримата е „обсъждан дълго време“, докато дойде правилния момент, за да излязат пред публиката.

„От срещите ни с хората в цялата страна се усещаше страх сред много хора“, добави Мартин Петров.

Опозицията в българския футбол дори обмисля да подаде сигнали до прокуратурата заради натиск към клубове, основно в провинцията.

Ще отидем и ще сезираме прокуратурата, ако трябва, каза още Бербатов. Според него, ако конгресът не е проведен публично, ако не се вижда какво става, нищо добро няма да се получи. „Тези тарикатски номерца, които се случват, и ние ги знаем“, красноречив беше Бербатов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!