Иван Демерджиев
На снимката: Иван Демерджиев

„Текат вътрешни проверки. Събрали сме данни и от ДАНС, и от нашата Вътрешна сигурност, и от всички служби за случаи, в които имаме съмнения да са замесени наши полицаи. Ще бъдат предприети мерки буквално в следващите дни. Ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства”. Това каза днес вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев. Министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната Димитър Стоянов посетиха днес българо-турската граница в района на Елхово. Вътрешният министър заяви, че текат проверки и ще има рокади.

„Проверките са на различно ниво, основно в регионалните дирекции по места“, уточни той.

По думите на Демерджиев по-сериозна намеса от Турция би ни помогнала. Южната ни съседка обаче отделяла огромен ресурс да охранява границите си с Афганистан. „Изключително много разчитаме помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно и от тях. Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, защото там се натрупва огромно количество мигранти и когато се съберат големи групи, възпрепятстват работата на нашите гранични полицаи и военни“, обясни Демерджиев.

„Заедно работят екипите на „Гранична полиция“ и военните под координацията и ръководството на „Гранична полиция“. Обсъдихме и предприехме мерки по оправяне на пътищата в района, тъй като това е важно и дава възможност на екипите в района да работят. Осигурихме допълнително и ще осигуряваме още техника за този терен – включително дронове и безпилотни летателни апарати“, заяви вътрешният министър.

Има яснота откъде преминават мигрантите:

„Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби – не си представяйте, че мигрантите минават през определени дупки в защитното съоръжение. Те поставят стълби, най-често по дървета и буквално за минута – две успяват да преодолеят съоръжението“.

Демерджиев каза още, че мерките на българските власти срещу каналджиите вече дават резултат – натискът върху границата е намалял.

От своя страна министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че охраната на българо-турската граница ще бъде подсилена с още военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук