Мустафа Емин.

Мустафа Емин, съветникът на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който влезе в обществения фокус покрай случая в „Пирогов“ и поведението му пред медицинския персонал, е подал оставка.

Случаят придоби популярност в края на август, когато медицинска сестра от болницата публикува разказ на случая, а постът ѝ беше разпространен на официалната фейсбук страница на болничното заведение. В твърденията на медицинската сестра се посочва, че

Емин се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото.

Твърди се също, че е отправил заплахи и използвал името на здравния министър.

Вътрешна проверка на болницата установи, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение, а от болницата излязоха с безпрецедентна до момента позиция. В нея се посочва, че е тъжно, когато „публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури.“ В същото време министърът на отбраната Тодор Тагарев поиска от здравния министър проверка по случая и да се установи как са се развили събитията.

Междувременно Емин, който е кадър на „Да, България“, обяви, че

подава оставка от поста си.

Подавам оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тагарев, за да се прекрати атаката срещу него и правителството. Ще защитя името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията ми с персонала в болница Пирогов в съда, като съм благодарен за помощта на лекарите и сестрите и не приемам обвиненията и внушенията от постове и вътрешни проверки. „Замразявам“ участието си в Националния съвет на „Да България“ – важно е проверката да бъде безпристрастна.

В обръщение в профила си във Фейсбук той благодари за подкрепата, която е оказана от семейството, приятелите, колегите му и „стотици български граждани, които ценят истината и човешкото достойнство и не приемат начина на моето оклеветяване„.

„С опита си от тази информационна атака срещу мен искам да предупредя, че този натиск ще нараства и руши доверието, ще противопоставя и провокира агресия – нека заедно се противопоставим на тази заплаха“, пише още Емин.

Случаят с Емин беше използват активно от партньорите на ПП-ДБ в управлението ГЕРБ.  Костадин Ангелов, който беше здравен министър в последния кабинет на Бойко Борисов,

призова военният министър Тодор Тагарев да подаде оставка.

„Изисках и прочетох цялата документация по скандалния случай за действията на Мустафа Емин в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В документите пише, че г-н Емин е проявил „вербална агресия“ и е „отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването“. Поискал е „да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му“, „с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването“, написа в понеделник на страницата си във „Фейсбук“ народният представител и бивш министър на здравеопазването.

В същото време съпартиецът му Христо Гаджев отново чрез социалните мрежи обяви, че в Комисията по отбрана са получени резултатите от проверката в болницата, която е приключила на 31 август.

„Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение е, че на 28.08.2023г. г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия, със спокоен тон, спрямо служителите на УМБАЛСМ „Н.И. ПИРОГОВ“ ЕАД и е извършил злоупотреба със служебно положение“, пише Гаджев, който допълва, че очаква ръководствата на ПП и ДБ, както и министър Тагарев и премиерът Денков да реагират по случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук