Докато всички очакваха правителството да ревизира сделката за новите изтребители с одобрената от служебния кабинет шведска компания “SAAB”, премиерът изненадващо обяви, че изобщо няма да купуваме нови самолети. На въоръжение в Българската армия остават старите руски МиГ-29 и СУ-25. Същите, за които предишните две правителства на Борисов твърдяха, че подръжката им е много скъпа, а партньорите от НАТО, че не са съвместими с въоръжените сили на алианса. Според премиера Борисов обаче старите изтребители могат да летят още 10-11 години, след като двигателите им се ремонтират в пловдивския завод „Авионамс”. Едно такова решение изисква Русия да ни предостави цялата документация за машините, това от една страна, а от друга е необходимо и съгласието на НАТО.  И двете изглеждат напълно възможни и осъществими. Идеята сами да ремонтираме старите руски МиГ-29 не е нова. През февруари т.г. стана ясно, че страната ни е подписала с руската корпорация „МиГ“ договор за ремонт на старите ни изтребители.  По същото време и служебният министър на икономиката Теодор Седларски лансира идеята целият военен летатеелен парк да се ремонтира на родна територия.  А това е напълно възможно да се случи, след като авио ремонтния завод „Авионамс” в Пловдив получи лиценз от руската корпорация. След ремонта летателният живот на самолетите ще се удължи до 2028 год.

Аргументът на премиера Бойко Борисов да се откажем от купуване на нови самолети сега е „къде да се използват парите, за да има по-голям ефект”. Като отлагането да е за сметка на превъовъжаване на сухопътните или военноморските сили.

В същото време в Брюксел на срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска Европа да плаща много повече за отбрана отколкото сега, защото не е честно към американските данъкопладци, които посрещат 70% от разходите за алианса. И отсече, че разходите за отбрана на всяка една европейска страна в НАТО трябва да са минимум 2% от Брутния й вътрешен продукт. Много повече от планираното от българското правителство. Именно увеличаването на разходите за отбрана, може да е аргументът към парньорите от алиансада приемат руските изтребители да останат на въоръжение още 11 години.

Ето защо, идеята да се спестят едни пари и се пренасочат в друг вид въоръжение, не изглежда чак толкова хаотична и необмислена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук