Николай Габровски
На снимката: проф. Николай Габровски

Номинацията на известния неврохирург проф. Николай Габровски за премиер на ГЕРБ-СДС днес беше посрещната с изненада и скептицизъм от политици и анализатори. Изненада, тъй като до последно нагласите бяха, че Десислава Атанасова или Томислав Дончев ще вземат мандата от Румен Радев. Прие го обаче ново лице в политиката. Той ще има седмица, за да състави кабинет. Проф. Габровски обяви, че е отворен за разговори с всички. А реакциите след това не закъсняха.

„Професор Габровски е изключително успешен лекар, голям специалист в своята област и организатор“, заяви Радев в Тирана, където е на посещение. И добави, че дали номинираният за премиер ще успее зависи изцяло от решението на българския парламент.

„Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вежди Рашидов не е оптимист

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов коментира пък, че не е оптимист за съставянето на правителство заради разногласията между политическите сили. В същото време той приветства решението на ГЕРБ-СДС да номинират за премиер неврохирурга професор Николай Габровски.

„Хубаво е да се види, че има млади и талантливи хора, които имат капацитета да направят правителство“, посочи Вежди Рашидов. Той подчерта, че Габровски е „изключителен български лекар, можеш и способен“.

„Нашият преход може да се разкаже през участието на лекари в политиката. От патоанатом (Тренчев) през анестезиолог (Москов) до неврохирург (Габровски). Кой ще каже, че няма прогрес?“, написа във фейсбук Ивайло Дичев.

Добра и лоша новина

Политологът Евгений Кънев определи номинацията на именития неврохирург като добра и лоша новина.

„Добра новина е само от гледна точка на факта, че все още има известни и кадърни хора с желание да се занимават с политика и обществени дела. Тук оставаме на втори план дали първият ден в политиката следва да е на премиерския стол.

Същевременно е и много лоша новина. Защото показва, че толкова интелигентни хора живеят с някаква илюзия, че на къса верижка от ББ могат да свършат нещо полезно за страната си“, смята Кънев.

Пореден експерт, превърнат в сламен човек

Комуникационният експерт Любомир Аламанов коментира, че проф. Габровски е „поредният експерт, превърнат в сламен човек, който ще бъде унищожен и забравен“.

В Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му държи политическата система да излъчи редовно правителство. Според него трети мандат за съставяне на кабинет е изключително рискован, защото не се знае президентът на кого ще го даде.

„Затова предприехме вариант за една безспорна, гражданска кандидатура, далеч от нас, предполагам и от другите, доказан умен, успял човек“, подчерта Борисов.

Дали избраникът на ГЕРБ-СДС ще успее да конструира кабинет, който да получи подкрепа в парламента, предстои да стане ясно скоро.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук